Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Benedikte Beckman Nygaard
21 19 10 53

smdb@dst.dk

Hent som PDF

Stofmisbrugsbehandling

Statistikkens samlede præcision og pålidelighed er under løbende forbedring. Der er modsat tidligere år for referenceårene 2021, 2022 og 2023 opnået fuld dækning, hvilket betyder, at samtlige 98 kommuner har godkendt deres data.

Der kan generelt være nogen usikkerhed grundet varierende registreringspraksis i kommunerne. I forbindelse med kvalitetsarbejde forventes revisioner. Desuden vil en højere dækning også give revisioner tilbage i tid.

Samlet præcision

Der vil sandsynligvis være en mindre grad af underrapportering, men der er ikke kilder til systematisk usikkerhed.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

I statistikken om stofmisbrug indgår kun de godkendte kommuner. I 2021, 2022 og 2023 er statistikken dermed dækkende for hele landet, men for tidligere år er det ikke alle kommuner, som indgår.

Registrering af substitutionsbehandling hos egen læge er ikke mulig i SMDB. Derfor registrerer mange tilbud deres egen læge som behandler (autorisationskode), når der behandles efter Sundhedslovens §142, selvom det reelt er en anden læge, der behandler borgeren.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Statistikkens kvalitet er stigende i især 2021, 2022 og 2023, da dækningsgraden er øget til at indeholde alle kommuner i landet. Derudover er datakvaliteten stigende som følge af en intensiveret og mere løbende fejlsøgningsprocedure og dialog med indberetterne i 2022 og 2023. I samme periode har indberetningsskemaerne også været igennem en forenklingsproces, som har bidraget positivt til datakvaliteten.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Revisioner for forgangne år (fra og med 2015) foretages ved opgørelse af et nyt statistikår. Indberettere kan dagligt foretage rettelser til allerede indberettede data eller tilføjelser af nye oplysninger, og disse ændringer vil blive medtaget ved næste statistikudgivelse. Der er relativt få revisioner for år, der ligger mere end tre år tilbage i tid.