Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Social og Sundhed
Benedikte Beckman Nygaard
21 19 10 53

BBN@dst.dk

Hent som PDF

Stofmisbrugsbehandling

Statistikken er udarbejdet for 2015-2023 og er sammenlignelig i hele perioden for de kommuner, som har godkendt.

Ved sammenligning med andre lande skal der tages det forbehold, at registreringspraksis og strukturelle forskelle lande imellem kan have indflydelse på sammenligneligheden. På det internationale område er Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsstyrelsen ansvarlige for at indberette til EMCDDA, hvorfor henvendelser om international sammenlignelighed med fordel kan rettes til dem.

Ved sammenligning over tid bør der tages forbehold for kommunernes forskelle i registreringspraksis, ligesom visse spørgsmål kan tolkes forskelligt afhængigt af den sagsbehandler, som udfylder skemaerne. Derudover kan ændrede indberetningskrav over tid og flytning af stofmisbrugsbehandling til forskellige myndigheder påvirke sammenligneligheden. Fra 1. januar 2024 blev skemaerne Indskrivning, Ydelser og Udskrivning frivillige at indberette, og pr. 1. januar 2025 vil de ikke længere være mulige at indberette. Derfor vil indberetninger af skemaerne efter 1. januar 2024 være mangelfulde og understimerede.

International sammenlignelighed

For europæisk sammenlignelige statistikker på stofmisbrugsområdet henvises til EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), hvor Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsstyrelsen i Danmark deltager og bidrager med data for Danmark. EMCDAA bliver til EUDA d. 2. juli 2024. Sundhedsfaglig stofmisbrugsbehandling indsamles i Stofmisbrugsdatabasen til registrene SIB (Stofmisbrugere i Behandling) og KVALHEP (Kvalitetssikring af stofmisbrugsbehandling og forebyggelse af hepatitis C) fra hhv. Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsstyrelsen. Årligt udgives "Narkotikasituationen i Danmark" mv., hvor data fra SIB indgår.

Sammenlignelighed over tid

Denne statistik er opgjort for perioden 2015 og frem. Analyse af udviklingen over tid bør kun ske for de kommuner, der har godkendt deres indberetninger og indgår i statistikken i samtlige af de år, der analyseres i en tidsserie. I statistikken omhandlende 2021, 2022 og 2023 indgår samtlige 98 kommuner, hvorfor det er muligt at sammenligne disse tre år. For 2020 og 2019 indgår 97 kommuner, for 2017 indgår 96 kommuner og for 2016 indgår 91 kommuner og for 2015 indgår 90 kommuner.

Statistikken er som udgangspunkt sammenlignelig med tidligere statistik fra Socialstyrelsens databanker for Stofmisbrugsdatabasen, som blev lukket ned i 2017 ifm. opgaveflytning fra Socialstyrelsen til Danmarks Statistik. Grundet et intensiveret forløb med kontakt til kommunerne fra 2017 og frem vil dækningen i nærværende statistik dog formentlig være højere end i den tidligere statistik, hvorfor sammenligning over tid bør foretages med forbehold.

Datagrundlaget til denne statistik indeholder data tilbage til 1996, men sammenligning over tid bør foretages med forbehold grundet omfattende, strukturelle ændringer undervejs. Den offentligt visiterede stofmisbrugsbehandling overgik med Kommunalreformen i 2007 fra amtsligt til kommunalt regi. Fra efteråret 2024 vil dele af den offentligt visiterede stofmisbrugsbehandling overgå fra kommunalt til regionalt regi, hvilket forventes at mindske sammenligheden over tid.

Der er foretaget to større datasaneringer mens Danmarks Statistik har haft ansvaret for databasen: 1. juli 2017 og 1. januar 2024. Fra 1. januar 2024 blev skemaerne Indskrivning, Ydelser og Udskrivning frivillige at indberette, og pr. 1. januar 2025 vil de ikke længere være mulige at indberette. Derfor vil indberetninger af skemaerne efter 1. januar 2024 være mangelfulde og understimerede.

Danmarks Statistik oplevede i perioden d. 11. april til 21. maj 2023 tekniske problemer der resulterede i, at kommunernes tal ikke blev opdateret dagligt som sædvanligt. Derfor vil kommuner, der har godkendt i denne periode, være registreret med en fiktiv godkendelsesdato d. 21. maj 2023. Danmarks Statistik har gennemgået data for de berørte kommuner og kan konstatere, at det kun har haft en meget lille betydning for de involverede kommuner.

Forbehold for sammenligning mellem kommuner

Danmarks Statistik er i løbende i dialog med kommunerne omkring korrekt indberetning. Vi bliver imidlertid i vores dialog med kommunerne løbende opmærksomme på, at der er forskellig indberetningspraksis i kommunerne, som vi vil uddybe i det følgende.

Flere kommuner har ikke været og er ikke opmærksomme på, at alle anmodninger skal registreres, også selvom de ikke bliver iværksat. Det er Danmark Statistiks opfattelse, at flere og flere kommuner løbende bliver opmærksomme på dette, og de indberetter alle anmodninger fremadrettet. Der er dog nogle kommuner, der vurderer, de kun har ressourcer til at registrere anmodninger, der bliver iværksat. For disse kommuner vil antallet af anmodninger og iværksættelser være det samme (eller meget tæt på).

Flere kommuner har ikke været og er ikke opmærksomme på, at iværksættelsesdatoen skal være den dato, behandlingen starter. Mange registrerer i stedet den dato, hvor borgeren bliver udredt. Dette har konsekvenser ift. fortolkningen af behandlingsgarantien.

Flere kommuner indberetter ikke børn og unge under 18 år i stofmisbrugsbehandling til SMDB, selvom dette er et lovkrav. Med barnets lov, der trådte i kraft 01.01.2024, får børn og unge i social stofmisbrugsbehandling sin egen paragraf (§ 33), der understreger, at de skal indberettes, og mange flere kommuner er blevet opmærksomme på det. Derfor er antallet af børn og unge i stofmisbrugsbehandling underestimeret, men der forventes en stigning over den kommende årrække, som kan skyldes bedre indberetningspraksis. Desuden er Danmarks Statistik blevet opmærksomme på at nogle kommuner registrerer børn og unge under 18 år i stofmisbrugsbehandling efter Serviceloven § 52, som opgøres i en anden statistik i Danmarks Statistik (Indsatser og støtte til børn og unge). Danmarks Statistik har gjort kommunen opmærksom på, at det ikke er korrekt.

Danmarks Statistik er blevet bekendt med, at nogle få kommuner kun indberetter § 142, når de har at gøre med en borger, der både modtager stofmisbrugsbehandling efter § 142 og § 101. Denne registreringspraksis vil resultere i en underestimering af antallet af borgere i § 101-behandling.

Sammenhæng med anden statistik

Der er ingen direkte sammenhæng med anden statistik. Det vurderes dog, at der formentlig er et vist overlap af borgere i denne statistik og statistikken om behandling af alkoholmisbrug, som ligger i Det Nationale Alkoholbehandlingsregister (NAB) og indsamles af Sundhedsdatasstyrelsen.

Intern konsistens

Data er internt konsistente i kraft af en række forretningsregler, som sikrer dette. I nogle tabeller i Statistikbanken betyder en forskellig afgrænsning dog, at antallet af personer summeret afviger marginalt fra hinanden. I SMDBV002 kan en person, der er flyttet kommune i et referenceår, godt optræde i flere kommuner. Antallet af unikke personer kan således være højere i denne tabel, end hvis antallet af personer kun er opgjort på nationalt niveau som i tabel SMDBV003.