Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Social og Sundhed
Benedikte Beckman Nygaard
21 19 10 53

BBN@dst.dk

Hent som PDF

Stofmisbrugsbehandling

Statistikken er en årlig opgørelse af kommunernes stofmisbrugsbehandling opgjort i antal aktiviteter (anmodning, iværksættelse, afslutning), forløb og personer. Statistikken opdeles på kommuner, køn og aldersgrupper.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken indeholder oplysninger om kommunernes stofmisbrugsbehandling af borgere, herunder oplysninger om kontaktforløb (fra anmodning til afsluttet behandling) og behandlingsforløb (fra iværksættelse til afsluttet behandling). Desuden opgøres afslutningsstatus (ophørt, reduceret, stabiliseret/uændret misbrug, tilbagefald eller ikke færdigbehandlet) ved afsluttet behandling.

Personer i behandling for alkoholmisbrug og personer i privatbetalt stofmisbrugsbehandling indgår ikke i statistikken, ligesom personer i anonym stofmisbrugsbehandling (Serviceloven § 101a) heller ikke indgår. Personer uden CPR-nummer indgår heller ikke. Kommunerne indgår kun i statistikken for de år, hvor de har godkendt deres data.

Se en oversigt over alle indberetningspligtige oplysninger, som også er tilgængelig på statistikkens oplysningsside under "Vejledninger".

Se en visuel oversigt over, hvad der skal indberettes af kommunen og en visuel oversigt over, hvad der skal indberettes af tilbuddet. Det skal bemærkes, at indberetning af tilbuddet er frivillig pr. 1. januar 2024.

Grupperinger og klassifikationer

Statistikken fordeles på kommuner.

Sektordækning

Ikke relevant for denne statistik.

Begreber og definitioner

Serviceloven § 101: Serviceloven § 101 beskriver kommunalbestyrelsens forpligtelse til at tilbyde social behandling til personer med et stofmisbrug og behandlingsgarantien på 14 dage. Den sociale stofmisbrugsbehandling, også kaldet stoffri behandling, kan eksempelvis være individuelle samtaleforløb eller gruppesamtaler.

Barnets Lov § 33: Barnets Lov § 33 beskriver kommunalbestyrelsens forpligtelse til at tilbyde social behandling til børn og unge under 18 år med et stofmisbrug og behandlingsgarantien på 14 dage. Den sociale stofmisbrugsbehandling, også kaldet stoffri behandling, kan eksempelvis være individuelle samtaleforløb eller gruppesamtaler.

Sundhedsloven § 142: Sundhedsloven § 142 beskriver kommunalbestyrelsens forpligtelse til at tilbyde lægelig behandling med afhængighedsskabende lægemidler og behandlingsgarantien på 14 dage. Den lægelige stofmisbrugsbehandling kaldes også medicinsk stofmisbrugsbehandling og substitutionsbehandling og er en behandling, hvor opioidafhængige borgere modtager et erstatningslægemiddel med henblik på behandling af eller skadereduktion i relation til borgerens afhængighed.

Anmodning om behandling: Når en borger henvender sig (eksempelvis fysisk, via mail eller telefonisk) til kommunen eller til et behandlingstilbud med henblik på at modtage stofmisbrugsbehandling, betegnes dette i denne opgørelse som en anmodning. En anmodning fører ikke nødvendigvis til en iværksat stofmisbrugsbehandling, hvis borgeren fx fortryder sin anmodning og udebliver fra en aftalt screeningssamtale.

Iværksættelse: Når kommunen har vurderet borgerens behov på baggrund af en screening af borgeren, iværksætter kommunen behandlingsforløbet, hvis kommunen finder det relevant for borgeren at modtage stofmisbrugsbehandling. Iværksættelsen er det tidspunkt, hvor afdækningen er færdig, og borgeren modtager stofmisbrugsbehandling, fx ambulant eller som et døgnophold.

Behandlingsgaranti: Alle borgere har et lovfæstet retskrav på at få et tilbud om stofmisbrugsbehandling inden for 14 dage efter, at de har anmodet om behandling, og dette betegnes behandlingsgaranti jf. Serviceloven § 101, Sundhedsloven § 142 og Barnets Lov § 33. Se afsnittet ”Indsamlingshjemmel og EU-regulering”.

Tilbudstilknytning: Kommunen tilknytter det behandlingstilbud, som kommunen har visiteret borgeren til. Der kan være flere tilbudstilknytninger under den samme iværksættelse (behandlingsforløb) - både kronologisk, parallelt eller forskudt fra hinanden. Hvis en borger fx er tilknyttet et behandlingstilbud, hvor borgeren modtager daglig substitutionsbehandling sideløbende med ambulant social stofmisbrugsbehandling, vil dette tælle som to tilbudstilknytninger. Borgeren kan kun have én tilbudstilknytning med substitutionsbehandling (dvs. behandling efter § 142 i Sundhedsloven) ad gangen, men kan godt have flere tilbudstilknytninger med social behandling ad gangen.

Ved tilbudstilknytningen angiver kommunen tilbudsstartdato, og det første behandlingstilbuds startdato skal være identisk med iværksættelsesdatoen. Kommunen udfylder en tilbudsslutdato ved endt behandling på tilbuddet. Hvis borgeren under det samme behandlingsforløb skal videre til andet tilbud, have en ny behandlingstype eller have en anden behandlingsintensitet (fx fra ambulant til døgnbehandling), skal kommunen lave en ny tilbudstilknytning. Hvis det er sidste tilbud i borgerens behandlingsforløb, afslutter myndighedskommunen borgerens behandling. Tilbudsslutdatoen for den sidste tilbudstilknytning skal være den samme dato som afslutningen af hele behandlingsforløbet.

Afslutning: En afslutning dækker over, at kommunen har afsluttet borgerens behandlingsforløb. Afslutning af behandling indeholder oplysninger om dato, årsagen til den afsluttede behandling samt borgerens stofmisbrugsstatus, fx ophørt, reduceret o.l.

Kontaktforløb: Et kontaktforløb er perioden fra anmodning til afslutning. Et kontaktforløb resulterer ikke altid i et behandlingsforløb, hvis behandlingen ikke bliver iværksat. I disse tilfælde vil der kun være en anmodning og en afslutning.

Behandlingsforløb: Et behandlingsforløb er perioden fra iværksat behandling til afslutning.

Indskrivning: Når borgeren er startet i behandling i stofmisbrugsbehandlingstilbuddet, kaldes det en indskrivning, som behandlingstilbuddet skal indberette til Danmarks Statistik. Første indskrivning bør have samme startdato som iværksættelsesdatoen. Indskrivninger indgår ikke i statistikken i Statistikbanken. Det er per 1. januar 2024 ikke længere obligatorisk for behandlingstilbuddene at indberette indskrivninger, hvorfor indskrivninger vedrørende 2024 og frem helt udgår fra mikrodata til forskere o.l.

Ydelser: Til indskrivningen knyttes de ydelser, som behandlingstilbuddet vurderer relevante for borgerens behandling. Ydelser kan fx være individuel samtale, gruppeforløb o.l. Det er kun socialfaglige ydelser, som indgår. Medicinske ydelser indgår ikke her, men fremgår i stedet under tilbudstilknytningen som behandlingstype. Ydelser indgår ikke i statistikken i Statistikbanken. Det er per 1. januar 2024 ikke længere obligatorisk for behandlingstilbuddene at indberette ydelser, hvorfor ydelser vedrørende 2024 og frem helt udgår fra mikrodata til forskere o.l.

Udskrivning: Når borgeren afslutter sin behandling på behandlingstilbuddet, kaldes det en udskrivning. Udskrivninger indgår ikke i statistikken i Statistikbanken. Det er per 1. januar 2024 ikke længere obligatorisk for behandlingstilbuddene at indberette udskrivninger, hvorfor udskrivninger vedrørende 2024 og frem helt udgår fra mikrodata til forskere o.l.

Enheder

  • Aktiviteter (anmodning, iværksættelse, afslutning) i behandlingsforløb
  • Personer i behandling i et givet referenceår
  • Status ved afsluttet behandling i procent
  • Overholdelse af behandlingsgaranti

Population

Stofmisbrugsbehandling ydet af kommuner og behandlingstilbud til borgere i Danmark efter Servicelovens § 101, Sundhedslovens § 142 samt Barnets Lov § 33.

Geografisk dækning

Danmark eksklusive Grønland og Færøerne.

Tidsperiode

Statistikken er opgjort fra 2015 og frem. Mikrodata til forskere inkluderer dog kontaktforløb med startdato helt tilbage til 1980’erne.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Antal aktiviteter, antal forløb, antal personer i behandling, status ved afsluttet behandling i procent samt overholdelse af behandlingsgaranti.

Referencetid

Kalenderår.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Lov om Danmarks Statistik § 6.

Data for social stofmisbrugsbehandling efter § 101 i Lov om Social Service og indsamles med hjemmel i Bekendtgørelse om dataindberetninger på socialområdet, kapitel 5. Den gældende databekendtgørelse er altid tilgængelig via statistikkens oplysningside under afsnittet ”Databekendtgørelse”.

Pr. 01.01.2024 trådte en sanering af statistikken i kraft, som betyder, at indberetningerne fra stofmisbrugsbehandlingstilbud (indskrivnings-, ydelses- og udskrivningsskemaet) vil blive frivillig. Pr. 01.01.2025 udfases disse skemaer fuldt ud, idet de vil ikke længere vil blive supporteret i Stofmisbrugsdatabasen (SMDB).

Barnets Lov trådte også i kraft 01.01.2024, betyder, at kommunerne skal indberette social stofmisbrugsbehandling til børn og unge under 18 år efter en ny paragraf (§ 33) i modsætning til før, hvor al social stofmisbrugsbehandling uanset alder skulle indberettes efter § 101. Se høringen af ændring af bekendtgørelse om dataindberetninger på socialområdet hvor ændringerne i forbindelse med Barnets Lov fremgår i kapitel 5 og saneringen fremgår af bilag 4.

Bekendtgørelse om dataindberetninger på socialområdet, og de krav der er til indberetning heri, har ophæng i § 82 og § 84 i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.

Indberetningsbyrde

Kommunerne og stofmisbrugsbehandlingstilbuddene har indberetningspligt til Danmarks Statistik jf. Lov om Danmarks Statistik samt Bekendtgørelse om dataindberetninger på socialområdet (se afsnittet "Indsamlingshjemmel og EU-regulering"). Med saneringen, der trådte i kraft 1. januar 2024, er det kun myndighedskommunernen, som har indberetningspligten jf. afsnittet "Indsamlingshjemmel og EU-regulering”, hvorfor den samlede indberetningsbyrde forventes at blive mindsket fra denne dato.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger kan findes på statistikkens emneside, oplysningsside eller fås ved henvendelse til Danmarks Statistik på smdb@dst.dk.