Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Arbejde og Indkomst, Personstatistik.
Uwe Pedersen
23 72 65 69

uwp@dst.dk

Hent som PDF

Indkomststatistik (A-indkomst)

Alle personer, som modtager A-indkomst er omfattet af statistikken.

Indkomstoplysningerne i SKATs registre tages i denne statistik som udtryk for de faktiske indkomster. Det skal hertil bemærkes, at fx sort arbejde og fejlbehæftede/mangelfulde indberetninger til skattevæsenet vil bevirke, at der ikke bliver fuldstændig sammenfald mellem de faktiske indkomster og indkomsterne, som de opgøres i denne statistik.

Samlet præcision

Indkomstoplysningerne i Skats registre tages i denne statistik som udtryk for de faktiske indkomster. Det skal hertil bemærkes, at fx sort arbejde og fejlbehæftede/mangelfulde indberetninger til skattevæsenet vil bevirke, at der ikke bliver fuldstændig sammenfald mellem de faktiske indkomster og indkomsterne, som de opgøres i denne statistik. Da oplysningerne som udgangspunkt stammer fra et administrativt register, er de generelt af høj kvalitet. Det skal dog bemærkes, at anvendelse af administrative registre til statistiske formål kan medføre problemer i forhold til statistikken. Oplysninger med direkte betydning for det formål den administrative myndighed varetager, vil være mere pålidelige end oplysninger, der ikke har en sådan betydning. Fx baseres opdelingen af A-indkomsten på forskellige indkomsttyper sig på en indberettet kode, som har mindre betydning for skatteligningen. Det bevirker, at kvaliteten af denne kode for nogle indkomsttyper ikke er særlig høj. Det har især givet problemer med afgrænsningen af A-kasseydelser og kontanthjælp, som derfor estimeres i særskilte modeller. Også bestemmelsen af udbetalinger fra pensionskasser samt udbetalinger fra ratepensioner foregår af denne grund ved estimering i en særskilt model. Da der er tale om en foreløbig opgørelse, baseret på et relativt tidligt udtræk fra e-indkomstregisteret, er oplysningerne behæftet med usikkerhed. Der indkommer stadig oplysninger efter det tidspunkt hvorpå der trækkes data fra e-indkomst registeret til denne statistik. Det er især oplysningssedler indeholdende løn. Der er imidlertid tale om en beskeden usikkerhed på indkomststørrelserne. Estimeringen af de samlede A-kasseydelser og de samlede kontanthjælpsydelser baserer sig på oplysninger fra e-indkomstregisteret og er meget sikker. Fordelingen af ydelserne på forskellige typer A-kasseydelser og kontanthjælpsydelser baserer sig på estimeringer ud fra oplysninger i andre registre. Outputtet fra en estimeringsmodel er i sagens natur underlagt usikkerhed. Det samme forhold gør sig gældende i forbindelse med estimeringen af pensionskassepension og pension fra rateordninger.

Stikprøveusikkerhed

Statistikken er en totalopgørelse baseret på administrative registeroplysninger. Der er derfor ingen stikprøveusikkerhed.

Anden usikkerhed

Indkomstoplysningerne i Skats registre tages i denne statistik som udtryk for de faktiske indkomster. Det skal hertil bemærkes, at fx sort arbejde og fejlbehæftede/mangelfulde indberetninger til skattevæsenet vil bevirke, at der ikke bliver fuldstændig sammenfald mellem de faktiske indkomster og indkomsterne, som de opgøres i denne statistik.

Oplysninger med direkte betydning for det formål den administrative myndighed varetager, vil være mere pålidelige end oplysninger, der ikke har en sådan betydning. Fx baseres opdelingen af A-indkomsten på forskellige indkomsttyper sig på en indberettet kode, som har mindre betydning for skatteligningen. Det bevirker, at kvaliteten af denne kode for nogle indkomsttyper ikke er særlig høj. Det har især givet problemer med afgrænsningen af A-kasseydelser og kontanthjælp, som derfor estimeres i særskilte modeller. Også bestemmelsen af udbetalinger fra pensionskasser samt udbetalinger fra ratepensioner foregår af denne grund ved estimering i en særskilt model.

Da der er tale om en foreløbig opgørelse, baseret på et relativt tidligt udtræk fra e-indkomstregisteret, er oplysningerne behæftet med usikkerhed. Der indkommer stadig oplysninger efter det tidspunkt hvorpå der trækkes data fra e-indkomst registeret til denne statistik. Det er især oplysningssedler indeholdende løn. Der er imidlertid tale om en beskeden usikkerhed på indkomststørrelserne.

Estimeringen af de samlede A-kasseydelser og de samlede kontanthjælpsydelser baserer sig på oplysninger fra e-indkomstregisteret, og fordelingen af ydelserne på forskellige typer A-kasseydelser og kontanthjælpsydelser baserer sig på andre registre. Outputtet fra en estimeringsmodel er i sagens natur underlagt usikkerhed. Det samme forhold gør sig gældende i forbindelse med estimeringen af pensionskassepension og pension fra rateordninger.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Indkomstoplysningerne i Skats registre tages i denne statistik som udtryk for de faktiske indkomster. Det skal hertil bemærkes, at fx sort arbejde og fejlbehæftede/mangelfulde indberetninger til skattevæsenet vil bevirke, at der ikke bliver fuldstændig sammenfald mellem de faktiske indkomster og indkomsterne, som de opgøres i denne statistik.

Oplysninger med direkte betydning for det formål den administrative myndighed varetager, vil være mere pålidelige end oplysninger, der ikke har en sådan betydning. Fx baseres opdelingen af A-indkomsten på forskellige indkomsttyper sig på en indberettet kode, som den administrative myndighed kun har ringe selvstændig interesse i. Det bevirker, at kvaliteten af denne kode for nogle indkomsttyper ikke er særlig høj. Det har især givet problemer med afgrænsningen af A-kasseydelser og kontanthjælp, som derfor estimeres i særskilte modeller. Også bestemmelsen af tjenestemandspension og andre udbetalinger fra pensionskasser samt udbetalinger fra ratepensioner foregår af denne grund ved estimering i en særskilt model.

Da der er tale om en foreløbig opgørelse, baseret på et relativt tidligt udtræk fra e-indkomstregisteret, er oplysningerne behæftet med usikkerhed. Der indkommer stadig oplysninger efter det tidspunkt hvorpå vi anvender indholdet af registeret til denne statistik. Det er især indeholdende løn. Der er imidlertid tale om en beskeden usikkerhed på indkomststørrelserne.

Estimeringen af de samlede A-kasseydelser baserer sig på oplysninger fra e-indkomstregisteret, og fordelingen af ydelserne på forskellige typer A-kasseydelser baserer sig på andre registre. Outputtet fra en estimeringsmodel er i sagens natur underlagt usikkerhed. Det samme forhold gør sig gældende i forbindelse med estimeringen af pensionskassepension og pension fra rateordninger.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der offentliggøres alene endelige tal.