Indkomststatistik (A-indkomst)
Kontaktinfo
Arbejde og Indkomst, Personstatistik.Uwe Pedersen
23 72 65 69
Hent statistikdokumentation som pdf
Indkomststatistik (A-indkomst) 2023
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2022
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2021
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2020
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2019
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2018
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2017
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2016
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2015
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2014
-
Indkomststatistik (A-indkomst) 2013
Formålet med statistikken er at skabe et mere aktuelt billede af befolkningens indkomstforhold end den endelige personindkomststatistik. Den endelige personindkomststatistik må afvente, at ligningsprocessen er tilstrækkeligt fremskreden for B-indkomsten som for fx indkomsten fra selvstændig virksomhed. Det gør sig ikke gældende for statistikken over A-indkomst. Statistikken blev offentliggjort første gang for indkomståret 1990.
Indhold
Statistikken belyser A-indkomstens størrelse og sammensætning i skatteåret. A-indkomsten, udgøres primært af løn og overførsler og udgør ca. 90 pct. af de samlede indkomster før skat. Der er tale om en foreløbig opgørelse som baserer sig på et udtræk fra (e-indkomstregisteret) fire måneder efter indkomstårets afslutning. En endelig version af statistikken laves på baggrund af et udtræk otte måneder efter indkomstårets afslutning. Det endelige udtræk indgår i dannelsen af person indkomststatistikken.
Statistikken formidles en gang årligt i Nyt fra Danmarks Statistik og i Statistikbanken.
Statistisk behandling
Data fra e-indkomstregisteret tjekkes for inkonsistens mellem indberetter kategori og indkomstsart. Indkomstarten ændres i disse tilfælde.
Den samlede A-indkomst før og efter skat hentes fra Skats e-indkomstregister. Ved samkøring af data med registret for offentlig forsørgede, opdeles overførslerne efter type.
For tællingsårene 2020 og 2021 er datagrundlaget endvidere suppleret med data fra Erhvervsstyrelsen om lønmodtagere, der har været hjemsendt med lønkompensation som følge af COVID-19-pandemien.
Læs mere om statistisk behandling
Relevans
Der afholdes et ekspertudvalgsmøde i Danmarks Statistik en til to gange om året. Derudover tales løbende med brugere som ringer ind med spørgsmål. Herigennem høres løbende om ønskerne til statistikken. · Statistikken bruges bl.a. af kommuner, ministerier, organisationer og forskningsinstitutioner samt pressen.
Præcision og pålidelighed
Alle personer, som modtager A-indkomst er omfattet af statistikken.
Indkomstoplysningerne i SKATs registre tages i denne statistik som udtryk for de faktiske indkomster. Det skal hertil bemærkes, at fx sort arbejde og fejlbehæftede/mangelfulde indberetninger til skattevæsenet vil bevirke, at der ikke bliver fuldstændig sammenfald mellem de faktiske indkomster og indkomsterne, som de opgøres i denne statistik.
Læs mere om præcision og pålidelighed
Aktualitet og punktlighed
Statistikken udgives 4 til 5 måned efter referenceperiodens afslutning. Statistikken udgives som planlagt.
Læs mere om aktualitet og punktlighed
Sammenlignelighed
Overførselsindkomsterne blev i forbindelse med skattereformen af 1. januar 1994 hævet og gjort skattepligtige. For kontanthjælp og folke- og førtidspension er der brud mellem 1993 og 1994. Det har imidlertid ikke betydning for sammenligningen af A-indkomst efter skat før 1994 og fra og med 1994.
Tilgængelighed
Formidling findes via vores emneside om indkomster. På vores nyhedsside kan man finde analyser og artikler. Herudover har vi et årligt nyhedsbrev samt Statistikbanken.