Statistisk behandling
Kontaktinfo
Arbejde og Indkomst, PersonstatistikPernille Stender
24 92 12 33
Hent som PDF
I forbindelse med udarbejdelsen af arbejdsmarkedsregnskabet dannes et register kaldet AMR-UN (arbejdsmarkedsregnskabet uden timenormering). Erhvervsbeskæftigelsens statistikregister dannes fra dette register.
Kilder
Grunddata stammer primært fra Danmarks Statistiks e-indkomstregistret (via arbejdsmarkedsregnskabet) og erhvervsregistret.
Indsamlingshyppighed
Statistikken er årlig.
Indsamlingsmetode
Data kommer fra andre administrative registre og andre statistikregister.
I forbindelse med udarbejdelsen af arbejdsmarkedsregnskabet dannes et register kaldet AMR-UN (arbejdsmarkedsregnskabet uden timenormering). Erhvervsbeskæftigelsens statistikregister dannes ud fra dette register.
Du kan læse mere om arbejdsmarkedsregnskabet og AMR-UN her.
Datavalidering
I tilfælde af at der mangler indberettede løntimer eller at de anses for invalide eller usandsynlige, foretages der imputering af løntimerne.
Alle arbejdsgivere skal indberette oplysninger om, hvilket arbejdssted det enkelte job foregår på. Der er imidlertid en række arbejdsgivere hvor indberetninger er mangelfulde/forkerte. Er det ikke muligt ved den almindelige fejlretning at indhente oplysninger herom, bliver jobbet maskinelt henført til det mest sandsynlige arbejdssted, hvilket bl.a. sker ved en afvejning af oplysninger om arbejdsstedernes størrelse og afstand fra bopælskommunen. Dette gøres for, at statistikken kan fordeles på geografiske områder og detaljerede brancher.
Personer, der er fuldt ledige på referencetidspunktet ultimo november, kan ikke samtidigt have et job i erhvervsbeskæftigelsen. Disse job indgår således ikke i statistikken.
Databehandling
Erhvervsbeskæftigelsen giver detaljerede oplysninger om antal arbejdssteder og antal job fordelt på bl.a. geografiske områder, branchegrupper og sektorer, og kræver derfor ajourførte oplysninger om samtlige erhvervsenheder på arbejdsstedsniveau. Dette sker løbende i forbindelse med arbejdspladsplaceringen.
For lønmodtagerjob tager arbejdspladsplaceringen udgangspunkt i de indberetninger, som arbejdsgivere månedlig skal indberette til SKAT til eIndkomstregistret for lønmodtagere. EIndkomstregistret indeholder identifikation af såvel lønmodtageren (personnummeret) som arbejdsgiveren (arbejdsgivernummeret). For arbejdsgivere med mere end ét arbejdssted skal det desuden med et produktionsenheds-nummer markeres, hvilket af arbejdsstederne indberetningen vedrører.
Har et firma flere arbejdssteder, mangler der i nogle tilfælde oplysninger om, hvilket af arbejdsstederne, det enkelte job skal optælles på. Er det ikke muligt ved den almindelige fejlretning at indhente oplysninger herom, bliver jobbet maskinelt henført til det mest sandsynlige arbejdssted, hvilket bl.a. sker ved en afvejning af oplysninger om arbejdsstedernes størrelse og afstand fra bopælskommunen.
Gruppen af lønmodtagere udgøres af personer, der opfylder følgende tre betingelser:
For det første, at lønmodtagerne skal man have haft mere end nul løntimer såfremt man er beskæftiget op til en uge, over en løntime såfremt man er beskæftiget op til to uger, over to løntimer såfremt man er beskæftiget op til tre uger, og over tre løntimer såfremt man er beskæftiget mere end tre uger. Undtaget herfra er lønmodtager som er midlertidigt fraværende fra et job, hvor fraværet er af højst 45 dages varighed.
For det andet, at lønmodtagerne ikke indgår i bruttobestanden af arbejdsløse.
For det tredje, at lønmodtagerne er karakteriseret ved at være ansat ultimo november ifølge eIndkomstregistret.
I nogle tilfælde er lønmodtageren ikke ansat ultimo november ifølge eIndkomst (typisk lønmodtagere som er fraværende som følge af barsel), men der er andre informationer, som tilsammen sandsynliggør, at personen definitorisk er beskæftiget ultimo november. I sådanne tilfælde bliver personen opgjort som beskæftiget.
Korrektion
Der laves ikke korrektioner af udover, hvad der allerede er beskrevet under "Datavalidering" og "Databehandling".