Præcision og pålidelighed
Kontaktinfo
Social og Sundhed, Personstatistik.Bente Ottosen
41 31 74 23
Hent som PDF
Data indberettes fra kommunernes fagsystemer, som anvendes til sagsbehandling. Der kan være fejl eller mangler i indberetningerne, eller mangle indberetninger. Kommunerne godkender en årlig opgørelse forud for udgivelsen. I den forbindelse bedes kommunerne rette op på evt. fejl og mangler. Ændringer i anbringelser er generelt underestimeret, da ændringerne kun godkendes indirekte ud fra anbringelsesstatus.
Samlet præcision
Ved den årlige validering rettes evt. fejl og mangler så vidt muligt, så kommunerne vurderer, at data er retvisende. Flytninger og ændringen af lovgrundlag valideres indirekte i form af anbringelsesstatus, og det vurderes derfor at flytninger og ændringen af lovgrundlag ikke altid bliver indberettet. Iværksatte anbringelser er omvendt en smule overestimeret, da iværksættelse ofte indberettes i stedet for en ændring i anbringelsen. Antallet af iværksatte anbringelser skal valideres og godkendes af kommunerne, og i den proces rettes størstedelen af fejlindberetningerne. Ved seneste revision af tallene fra 2011-2023 afveg de reviderede tal med op til 90 anbringelser ud af 13.400-15.000 anbringelser i alt. Den procentvise afvigelse er dog væsentlig større i de små grupper, hvor antallet af observationer er mindre end 200.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik.
Anden usikkerhed
Kommunernes fagsystemer er designet ud fra lovgivningen således, at relevante informationer indsendes automatisk. Informationerne indtastes manuelt, så der er risiko for tastefejl ved indberetning.
Indberetninger med manglende oplysninger indgår i registeret så længe essentielle informationer indgår. Indberetninger med ugyldigt cpr-nummer (eller person-id for udlændinge) eller manglende dato for hændelse frasorteres. Datoer for hændelser i anbringelsesforløb kan afvige med op til en måned.
Data korrigeres efter antagelser om, at anbringelsesforløbene følger lovgivningen. Det antages således, at en anbringelse begynder med en iværksættelse og ender inden for det fyldte 18. år. For 18-22 årige kan døgnopholdet opretholdes og afsluttes senest ved det 23. år. Ved dannelse af statusregisteret antages, at en foreløbig afgørelse erstattes af en anbringelse uden samtykke indenfor 7 dage, hvis der ikke er indberettet ændret lovgrundlag i sagen ved årets udgang.
Kommunerne godkender årligt aggregerede antal anbragte, samt iværksatte anbringelser. I den forbindelse sørger kommunerne så vidt muligt for at retter op på evt. fejl og mangler. Herefter godkender kommunerne data. Kun validerede og godkendte data fra kommunerne offentliggøres. Det er dog ikke alle hændelser og ikke alle variable, der indgår i godkendelsesprocessen. Der kan derfor være usikkerhed om mere detaljeret niveau som fx årsager til anbringelse, årsag til hjemsendelse, ændringer i anbringelser og hvor barnet/den unge flytter hen efter endt anbringelse.
København overgik til nyt indberetningssystem i 2020. I den forbindelse er der mangelfulde data for iværksættelser for 2019 omkring samtykke og udslagsgivende årsager. Indberetning ang. efterværn i Lejre kommune var ufuldstændige i 2016-2020. I hvilket omfang vides ikke præcist.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
Alle 98 kommuner har modtaget en valideringsrapport med hovedtal. Ved efterfølgende dialog og udredning har en række kommuner modtaget yderligere oplysninger. Kommunerne vurderer selv kvaliteten og godkender de indberettede data.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Revisioner for forgangne år foretages ved opgørelse af et nyt statistikår. Da registeret er forløbsregister, kan der være revisioner flere år tilbage. Indberettere kan dagligt foretage rettelser til allerede indberettede data eller tilføjelser af nye oplysninger, og disse ændringer vil blive medtaget ved næste statistikopgørelse. Der forventes relativt få revisioner for år der ligger mere end et par år tilbage i tid. Ved offentliggørelse i Statistikbanken revideres tal tilbage til 2011. Ved seneste revision af tallene fra 2011-2023 afveg de reviderede tal med op til 950 anbringelser ud af 13.400-15.000 anbringelser i alt. Den procentvise afvigelse er dog væsentlig større i nogle af små grupper, hvor antallet af observationer er mindre end 200.