Børn og unge
Hvordan trives børn og unge?
Bemærk: Danmarks Statistik har ikke oplysninger om alt. Nedenfor linker vi derfor til Danmarks Statistik, men også til andre, der laver statistik om emnet.
Her hos Danmarks Statistik finder du svar på, hvor mange børn i Danmark der er anbragt, og hvor mange underretninger der bliver lavet om året. Du kan også finde statistik om støtte til børn, unge og familier, der har brug for særlig hjælp i hverdagen. Find statistikken via emnesiden:
VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) står bag flere udgivelser om børn og unges mistrivsel:
- "Børn og unge i Danmark - velfærd og trivsel" ser bl.a. på emnerne materiel velfærd, fattigdom, boligforhold, helbred, pasning i daginstitution, uddannelse, ensomhed, kriminalitet, spisevaner og fritid.
- "SPOR – Børns udvikling og trivsel gennem livet" forløbsundersøgelse om bl.a. skærmtid, tid i institution, forældre med lav trivsel.
- Temaside, der samler statistik og udgivelser om anbragte børn og unges mistrivsel.
- "Unges opfattelser af køn, krop og seksualitet" (2018) ser nærmere på de 16-20-åriges seksuelle erfaringer, kropstilfredshed, oplevelser af uønsket deling af billeder og deres hverdagsliv på sociale medier.
- De 18-30-åriges erfaringer med sugardating undersøges i ”Unges udveksling af intimitet for materielle goder” (2021).
Unges livsstil og sundhedsadfærd følges også via undersøgelsen Den Nationale Sundhedsprofil fra Sundhedsstyrelsen:
- Resultaterne af Den Nationale Sundhedsprofil 2010, 2013, 2017, 2021 og 2023 kan ses i databasen "Danskernes Sundhed" og i de tilhørende publikationer.
- Ældre oplysninger om emnet kan ses i de såkaldte MULD-rapporter.
Børns Vilkår og TrygFonden samler statistik, der belyser omfanget af 14 former for omsorgssvigt af børn, det være sig i hjemmet og de nære omgivelser, i skolen og i myndighedernes varetægt og i samfundet som helhed:
- I "Status 2023 – Svigt af børn i Danmark" er der også oplysninger fra Familieretshuset om årlige antal sager om samvær og forældremyndighed.
Hvert 4. år udgives Skolebørnsundersøgelsen, senest fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF), med informationer om helbred og trivsel blandt børn, deres sundhedsvaner og sociale relationer:
Viden og fakta om såkaldt bekymrende fravær, nogle gange kaldet skolevægring, kan findes hos:
- Børns Vilkår: "Skolens tomme stole - rapport om skolefravær" (2020)
- VIVE: "Panelanalyse af bekymrende skolefravær" (2020)
I "Børns digitale liv" (2023), udgivet af Algoritmer, Data & Demokrati, svarer børnene selv på spørgsmål om deres trivsel, tryghed og bekymringer ved brug af digitale medier.
Hvor mange børn udsættes for vold og mishandling?
- I Statistikbanken findes en tabel over ofre for straffelovsforbrydelser efter alder
- Børns Vilkår har udgivet "Vold mod børn i Danmark: Analyse af fysisk og psykisk vold i hjemmet" (2022).
- Rapporten "Status 2023 - Svigt af børn i Danmark" fra Børns Vilkår og TrygFonden indeholder et afsnit om vold mod børn.
- I "SPOR – Børns udvikling og trivsel gennem livet" fra VIVE findes oplysninger om hvor mange børn, der oplever hårdhændede opdragelsesmetoder.
- VIVE har også samlet eksisterende viden fra forskningslitteraturen i rapporten "Fysisk vold og seksuelle overgreb mod børn" (2021)
- Tidligere har VIVE (dengang SFI) udgivet publikationen "Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge i Danmark 2016", der belyser omfanget af fysisk og psykisk vold mod børn og unge.
Hvad bruger børn og unge deres fritid til?
- I Statistikbanken findes tabeller over børns idrætsudøvelse og idrætsorganisationernes medlemmer efter alder.
- Statistikbankens tabeller er baseret på undersøgelserne om "danskernes motions- og sportsvaner" fra Idrættens Analyseinstitut.
- 35 pct. af unge mellem 13-17 år har et fritidsjob ifølge temaartiklen i "Statistisk Tiårsoversigt 2023", der ser på udviklingen fra 2011 til 2021.
- Artiklen "Andelen af børn og unge med fritidsjob faldt i 2020" i serien "Bag Tallene" ser på udviklingen i unges fritidsjob fra 2008 til 2020.
- I "Børn og unge i Danmark - velfærd og trivsel 2022", udgivet af VIVE, har man spurgt ind til børn og unges fritidsbeskæftigelse i forhold til brug af computer, bøger, deltagelse i sport, religiøs aktivitet, fester, fritidsjob og deres kulturoplevelser, som biograf-, teater- og museumsbesøg.
- Fra Skolebørnsundersøgelsen 2018 er udgivet ”Fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd blandt 11-15-årige”.
Se også
Børn og unges mediebrug, se FAQ om Mediebrug.
Unges kriminalitet, se FAQ om Forbrydelser og kriminalitet.
Mobning mellem børn, se FAQ om Mobning.
Overvægt blandt børn, se FAQ om Overvægt og BMI.
Børn og unges mentale helbred, se FAQ om Stress og psykiske lidelser.
Unge og alkohol / Unge og stoffer, se FAQ om Misbrug/Afhængighed.
[Denne side er senest revideret juni 2024]