Præcision og pålidelighed
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og Kultur, ErhvervsstatistikCecilie Bryld Fjællegaard
51 27 86 09
Hent som PDF
Statistikken er baseret på omfattende dataindsamling med bred dækning. Der er dog usikkerhed om, hvorvidt alle i populationen kan betragtes som kunstnere. Desuden har nogle organisationer under Dansk Kunstnerråd valgt ikke at bidrage til dataindsamlingen, potentielt resulterende i en underestimering af antallet af kunstnere. Der er også usikkerhed omkring opgørelsen af indkomst fra kunstnerisk virke, som sandsynligvis er undervurderet. Der arbejdes løbende på at forbedre statistikken for at øge præcisionen af både populationen og indkomsten fra kunstnerisk virke.
Samlet præcision
Statistikken ’Kunstnere i Danmark’ rummer et bredt indsamlingsgrundlag og derigennem bred dækning. Det er derfor vurderingen, at statistikken er dækkende for populationen af kunstnere i Danmark. Der er dog en række usikkerhedskilder, som omhandler populationen af kunstnere samt målet for indkomst fra kunstnerisk virke og antallet af indtægtskilder.
Populationen af kunstnere er defineret ud fra de tredatakilder: medlemmer af medlemsorganisationer under Dansk Kunstnerråd, modtagere af rettighedsmidler forbundet med kunstnerisk virke og modtagere af legater fra Statens Kunstfond. Statistikken er derfor omfattet af en vis usikkerhed ift. hvorvidt alle i populationen faktisk er kunstnere og dermed det endelige antal kunstnere i Danmark. Enkelte organisationer under Dansk Kunstnerråd ikke ønsket at bidrage til dataindsamlingen, hvorfor præcisionen af populationen for fx kunstområdet Film og TV er forbundet med usikkerhed og en underestimering af antallet af kunstnere.
Der er også usikkerhed ift. definitionen af indkomst fra kunstnerisk virke, som formentlig er underestimeret, da ikke alt indkomst fra kunstnerisk virke indgår i afgrænsningen. Der er desuden usikkerhed ift. antallet af indtægtskilder, som formentlig er underestimeret, da det ikke præcist kan vurderes, hvor mange indtægtskilder en person med selvstændig virksomhed har.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik.
Anden usikkerhed
For en vurdering af andre usikkerheder henvises til statistikdokumentationen for Elevregister3, Kulturministeriet udbetalinger, befolkningsregistret, eIndkomstRegistret og personindkomstregistret.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
Statistikken belyser kunstnere i Danmark og er den første af sin art. Opdelingen af statistikken i de fem kunstområder gør statistikken relevant for brugerne. Statistikken afspejler på bedste vis kunstnere i Danmark, men vil løbende blive revideret med henblik på en mere nøjagtig definition af danske kunstnere samt kunstnerisk indkomst.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Tallene for 2022 er revideret i juni 2024. Det skyldes, at der løbende arbejdes på at forbedre statistikken for at øge præcisionen af både populationen og indkomsten fra kunstnerisk virke, hvorfor antallet af kunstnere i populationen kan ændre sig. Senest er populationen af kunstnere præciseret ved bl.a. at inkludere nye modtagere af rettigheder inden for kunstområdet Film og tv, modtagere af hæderslegater samt ekskludere medlemmer af Dansk Musikpædagogisk Forening, da de ikke længere er medlem af Dansk Kunstnerråd. Indkomst fra undervisning inden for kunstnerisk fag er præciseret ved at koble populationen med information om undervisere på musikskoler.
Tallene for 2022 er revideret i december 2024. Det skyldes, at der løbende arbejdes på at forbedre statistikken for at øge præcisionen af både populationen og indkomsten fra kunstnerisk virke, hvorfor antallet af kunstnere i populationen kan ændre sig. Senest er populationen af kunstnere præciseret ved bl.a. at inkludere yderligere modtagere af rettigheder inden for kunstområdet Film og tv. Derudover er enkelte kunstnere gået bort eller flyttet til udlandet, hvorfor de ikke indgår i statistikken.