Indhold
Kontaktinfo
Priser og forbrug, Økonomisk Statistik.Martin Sædholm Nielsen
24 49 72 81
Hent som PDF
Statistikken er en kvartalsvis opgørelse af huslejeudviklingen før boligstøtte, for private, almene og andelsboliger fordelt på regioner.
Indholdsbeskrivelse
Huslejeindekset for boliger giver et billede af prisudviklingen på lejeboliger før boligstøtte er fratrukket, for private, almene og andelsboliger fordelt på regioner.
Huslejeindekset er baseret på et repræsentativt udsnit af privatejede og almene lejeboliger, der er udlejet til private husholdninger, samt andelsboliger. Huslejeudviklingen for de almene lejeboliger er baseret på administrative data fra Landsbyggefonden og dækker således hele populationen af almene lejeboliger. Privatejede lejeboliger er dækket af en stikprøve på ca. 110.000 boliger ud af en population på ca. 500.000 privatejede lejeboliger. Udviklingen af boligafgifter i andelsboliger er dækket med en stikprøve på ca. 600 andelsboliger.
Almene lejeboliger og private lejeboliger udgør hver især ca. knap halvdelen af det samlede lejeboligmarked mens andelsboliger udgør ca. 10 procent.
Udviklingen i huslejen beregnes på grundlag af forholdet mellem de gennemsnitlige huslejer i januar, april, juli eller oktober måned og den tilsvarende måned foregående kvartal for de boliger, hvor der er registreret en husleje i begge perioder.
Grupperinger og klassifikationer
Huslejeindekset for boliger er grupperet efter regioner samt efter ejendomskategori, herunder:
- Almene lejeboliger
- Private lejeboliger
- Andelsboliger
Sektordækning
Ikke relevant for denne statistik.
Begreber og definitioner
Prisindeks: Et mål for relative prisændringer over tid. Prisindekset viser den gennemsnitlige prisændring mellem to perioder, ved en sammenligning af priserne for de to perioder.
Basisperiode: En basisperiode fungerer som benchmark for fremtidige perioder, hvilket giver et referencepunkt til sammenligning over tid. Når man anvender basisperioder i indeks, sættes basisperioden typisk lig med 100. Dette gør det nemt at beregne en procentvis ændring over tid.
Indeksreferenceperiode: Den periode, hvor prisindekset (kædeindekset) er skaleret til 100. Typisk er indeksreferenceperioden et fuldt år. Indeksreferenceperioden påvirker ikke den beregnede udvikling i prisindekset (når der ses bort fra afrundinger i offentliggjorte indeks).
Kædeindeks: Et kædeindeks viser prisudviklingen i en samling af prisindeks for forskellige tidsperioder, hvor der i beregningen af de enkelte prisindeks (link) er anvendt forskellige varekurve (se definitionen på fastprisvarekurv). Hvert link i kædeindekset har udover sin egen varekurv (og vægte) også sin egen prisreferenceperiode, typisk den sidste periode året før, hvorfra en ny varekurv (og vægte) tages i anvendelse.
Enheder
Lejeboliger udlejet til husholdninger samt andelsboliger (boligafgifter herfra).
Population
Lejeboliger i Danmark.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
Statistikken dækker tidsperioden fra 2021 og frem.
Basisperiode
2021=100
Måleenhed
Indeksværdier og procentændringer.
Referencetid
Huslejerne måles januar, april, juli samt oktober måned og prisudviklingen måles mellem de pågældende måneder.
Hyppighed
Kvartalsvis.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Bekendtgørelse af lov om Danmarks Statistik § 8.
I Eurostat pågår der et arbejde med udvikling af indikatorer for erhvervsejendomme (CREI), herunder husleje for privatejede lejeboliger, som forventes at udmunde i en forordning, der pålægger Danmarks Statistik at producere statistikken fremadrettet.
Indberetningsbyrde
Data for almennyttige lejeboliger og private lejeboliger, er der ikke indsamling på, der modtages data fra henholdsvis Landsbyggefonden og EjendomDanmark. Andelsboliger dækkes af en årlig indsamling på ca. 600 boliger.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan findes på statistikkens emneside eller fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.