Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Priser og Forbrug, Økonomisk Statistik
Jakob Holmgaard
24 87 64 56

jho@dst.dk

Hent som PDF

Ejendomssalg

Boligprisindekset (House Price Index) for forskellige EU-lande kan hentes på Eurostats hjemmeside, som opdateres ca. 100 dage efter hvert kvartal.

International sammenlignelighed

Boligprisindekset (House Price Index) for forskellige EU-lande kan hentes på Eurostats hjemmeside, som opdateres ca. 100 dage efter hvert kvartal.

Sammenlignelighed over tid

Ejendomssalgsstatistikken har gennemløbet en række metodemæssige ændringer i tidens løb, men er udarbejdet efter de samme principper siden 1992. Ved beregning af prisindeks indekseres forholdet i mellem den kontante købesum og den offentlige ejendomsværdi. I 2014 foretog Danmarks Statistik en tilbageregning af tabellerne EJEN55, EJEN66, EJEN77 og EJEN88. Oprindeligt startede serierne i 2006 som følge af kommunalreformen pr. 1.1.2007. Serierne er nu tilbageført til 1992 på baggrund af historiske data. For EJEN77 og EJEN88 er datamaterialet sammenligneligt med det oprindeligt anvendte. Dog har det ikke været muligt at beregne hektarpriserne for landbrugsejendomme for perioden 1992-1999. For EJEN55 og EJEN66 kan datamaterialet i enkelte tilfælde afvige fra de historiske tabeller fordelt på bl.a. Amter. Dette gælder særligt i de perioder, hvor der er foretaget vurderingsskift. Det har ikke været muligt at beregne prisindeks for Landsdel Bornholm pga. kommunalreformen i 2003. Prisindeks for årstal er beregnet som et uvægtet gennemsnit af kvartalstallene, hvilket også kan være medvirkende til mindre forskelle.

Efter overgangen til elektronisk tinglysning i 2009 blev bunkesalg registreret på en anden vis end hidtil. Derfor har vi fra og med 2011 valgt at frasortere bunkesalg for grunde og ejerlejligheder. Det store hop i 4. kvartal 2010 for grunde i tabellen EJEN77 skyldes netop bunkesalg.

Før den 13. januar 2010 var salgsprisen ikke fuldt offentlig. Man kunne angive i skødet, at købesummen ikke skulle offentliggøres. Mange advokater brugte muligheden som standard for at beskytte køber mod offentliggørelse af salgspriser over for tredjepartssteder (fx Statstidende og ugebreve) - det har dog altid været muligt, at se købesummen på tinglysningskontoret. Det er konstateret, at nogle af de ikke fuldt offentlige salg mangler i ejendomssalgsstatistikken. Det vides ikke med sikkerhed hvor stor en andel af samtlige ejendomshandler, de udgør, men det vurderes ikke som et væsentligt objektbortfald for statistikken. Alle ejendomshandler foretaget efter den 13. januar 2010 er fuldt offentlige (se salgspriser på ois.dk). Der er ingen mulighed for at frabede sig visning af salgspriser for en ejendom. Muligheden for at vælge, at købesummen ikke må offentliggøres, knyttede sig alene til en gammel ordning.

Arealoverførsler var med i de tidligere specialudtræk fra SKAT før andet kvartal 2022, men findes pt. ikke på Datafordeleren, som er den aktuelle datakilde. Dette vedrører specielt landbrugsejendomme, hvor der fra og med andet kvartal 2022 vil indgå færre salg i statistikken.

Sammenhæng med anden statistik

For sammenhæng med anden statistik henvises til en analyse om sammenligning af boligprisstatistikker i Danmark fra 2016, som kan læses her: Sammenligning af boligprisstatistikker i Danmark. I denne analyses beskrives statistikkerne fra Boligmarkedsstatistikken, Boligøkonomisk Videncenter og Boligsiden. Nedenfor suppleres med lidt yderligere informationer omkring Boligmarkedsstatistikken og Skat's salgsstatistik: Boligmarkedsstatistikken udarbejdes af Realkreditforeningen, Realkreditrådet, Dansk Ejendomsmæglerforening og Finans Danmark. Til forskel fra Danmarks Statistik og SKAT, som indekserer forholdet mellem salgsprisen og den offentlige ejendomsvurdering – den såkaldte afstandsprocent, indeholder Boligmarkedsstatistikken oplysninger om gennemsnitlige kvadratmeterpriser. Boligmarkedsstatistikken blev første gang offentliggjort i december 2010 med tal tilbage til 1992 og udkommer med kvartalsvise oplysninger om antallet af frie handler for parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse. Datakilden er, som for Danmarks Statistiks vedkommende, baseret på oplysninger fra det elektroniske tinglysningssystem og omfatter handler der har været bragt på Boligsiden . Salgsstatistikken blev udarbejdet af SKAT, men offentliggøres ikke længere siden 2. halvår 2012. Beregning af Salgsstatistikkens prisindeks er baseret på udviklingen i forholdet mellem salgsprisen og den offentlige ejendomsvurdering. I Salgsstatistikken vejer alle salg lige meget (ligevægtet SPAR-metode) hvor Danmarks Statistik anvender den værdivægtede SPAR-metode.

Intern konsistens

Datagrundlaget stammer fra én og samme kilde.

Vedrørende variablen 'Antal tinglyste salg' i tabellerne EJS10, EJS20, EJS30 og EJS40 for årene 2012 - 2017: For ejerlejligheder og grunde er tal for postnumre og kommuner inklusiv bunkesalg (flere ejendomme sælges på samme tidspunkt), mens totalerne er eksklusiv bunkesalg.