Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Befolkning og Uddannelse, Personstatistik
Jens Bjerre
29 16 99 21

jbe@dst.dk

Hent som PDF

Børnepasning før skolestart

Statistikken er en årlig opgørelse af antal indskrevne børn og antal ansatte med pædagogiske opgaver i kommunale og selvejende daginstitutioner, institutionslignende puljeordninger samt den kommunale dagpleje. Både børn og personale omregnes til fuldtidsenheder, og det er kun pædagogisk personale som pædagogiske ledere, pædagoger, assistenter, medhjælpere mv., der indgår i opgørelsen. Børn og personale i privatinstitutioner er ikke med i statistikken. Normeringstallet er en beregning af de samlede pasningsressourcer på kommunalt niveau set i forhold til antallet af børn, og beregnes for kommunale og selvejende daginstitutioner og institutionslignende puljeordninger, ved at dividere antal børn med personale. Normeringstallet er opgjort som en bruttonormering, hvor personalets samlede opgaver som børnetid, forældresamtaler og udviklingsplaner indgår i opgørelsen, og der tages ikke højde for åbningstider. Der fratrækkes ikke sygdom eller ferie for hverken børn og personale, men for personalet foretages dog barselskorrektion. Vikarer indgår i normeringsberegningen. Centralt støttepersonale, som støttepædagoger, ressourcepædagoger og lign. samt pædagogisk personale, der varetager opgaver i.f.m. et obligatorisk læringstilbud eller sprogstimulering, indgår i normeringsberegningen. Pædagogisk personale ansat for kommunale midler til sociale normeringer, fx ekstra pædagogisk personale som kommunen har tildelt daginstitutionen for at tage hånd om sårbare og udsatte børn eller lign., indgår også. Normeringen er beregnet på kommunalt niveau fra 2015 til 2023, og i 2022 blev normeringstallene også udgivet på forældrebestyrelsesniveau. Statistikken følger anbefalinger fra arbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe sammensat af sektorens interessenter i 2014.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken opgør antallet af børn og antallet af ansatte med pædagogiske opgaver målt i fuldtidsenheder, samt normeringerne for børnepasning målt som forholdet mellem de to.

Opgørelsen i fultidsenheder (fuldtidsækvivalenter) indebærer, at et barn eller personale i en daginstitution i et år på fuldtid tæller som en fultidsenhed, mens fx et barn eller personale på halvtid tæller som 0,5 fuldtidsenhed.

De såkaldte normeringer viser ikke den direkte tid, som personalet anvender med børnene i daginstitutionen – “ansigt-til-ansigt” tid – da statistikken er en bruttoopgørelse af den kommunale ressourcetildeling på børnepasningsområdet. Dog medregnes fx overordnede ledere (ledere for ledere) ikke i antallet af ansatte, mens pædagogiske ledere og mellemledere indgår.

Statistikken giver et sammenligningsgrundlag for den kommunale ressourcetildeling på dagtilbudsområdet indtil børnene starter i skole. Statistikken omfatter pasningsordninger, som er defineret under Dagtilbudslovens afsnit 2: “Dagtilbud til børn indtil skolestart”, institutionslignende puljeordninger efter Dagtilbudslovens §101 og §102 samt landsbyordninger efter Folkeskolelovens §24a. Det betyder, at pasningsordningerne afgrænses til den kommunale dagpleje samt institutionslignende puljeordninger og kommunale og selvejende daginstitutioner fra 0 år til skolestart.

Statistikken opgøres for alle kommuner. De ansatte med pædagogiske opgaver på børnepasningsområdet opdeles i stillingskategorier og efter uddannelse, mens børnene opdeles efter alder samt typen af pasningstilbud. Normeringerne opdeles også efter typen af pasningstilbud. Statistikken er opgjort efter pasningskommune, dvs. den kommune hvor daginstitutionen ligger og ikke efter den kommune, som børnene bor i.

Statistikken følger anbefalinger fra arbejdet af en tværministeriel arbejdsgruppe i 2014, hvor områdets interessenter blev inddraget. Statistikken udkom i sin nye form første gang i 2017 med tal for 2015 og 2016.

Grupperinger og klassifikationer

Pasningstilbud (institutionstype): Dagpleje, Daginstitution 0-2 år og Daginstitution 3-5 år.

Stillingskategori: Fra 2015-2018 er stillingskategori opdelt i: Dagpleje, Pædagog, Pædagogisk leder samt Pædagogmedhjælper/pædagogisk assistent. Fra 2019 er kategorien Pædagogmedhjælper/pædagogisk assistent blevet erstattet med fire nye kategorier: Pædagogmedhjælper, Pædagogisk assistent, Pædagogstuderende og Pædagogisk assistent studerende.

Uddannelse: Fra 2015 til 2018 er uddannelse blevet opgjort i nedenstående 9 kategorier: - Pædagogisk assistent og grunduddannelse (PAU/PGU) - Pædagog, professionsbachelor - Pædagog, MVU (ekskl. professionsbachelor) - Pædagogiske uddannelser uden nærmere angivelse - Pædagogik, MVU - Pædagogik, BACH, LVU og Ph.d. - Ingen erhvervskompetencegivende uddannelse - Anden uddannelse - Uoplyst uddannelsesniveau

Fra 2019 tællingen opgøres uddannelse nu efter følgende seks kategorier: - Pædagog uddannelse - Pædagogisk assistent uddannelse - Anden pædagogisk uddannelse - Pædagogstuderende - Pædagogisk assistentstuderende - Ingen pædagogisk uddannelse

Geografisk opdeles statistikken efter kommuner.

Sektordækning

Børnepasningsområdet frem til skolestart.

Begreber og definitioner

Aldersintegreret institution: Daginstitution, hvor børn passes fra 0 år til skolestart.

Ansættelsesforløb i daginstitution: Perioden, hvor en ansat arbejder i en daginstitution, med et givet timetal om ugen. Ændring i timetal, uddannelse eller stilling vil medføre et nyt forløb.

Børnehave: Daginstitution, hvor børn passes fra de rykker op fra vuggestue frem til skolestart.

Forældrebestyrelse: En forældrebestyrelse for et dagtilbud består af repræsentanter for forældre og personale, hvor forældrene er i flertal. Forældrebestyrelsen kan rumme flere anvisningsenheder på forskellige matrikler.

Indmeldelsesforløb i daginstitution: Perioden, hvor et barn er indmeldt på en institution, med et givet timetal om ugen. Ændringer i timetal vil medføre et nyt forløb.

Kommunal daginstitution: Kommunalt ejet daginstitution målrettet børn i alderen 0 år og op til skolealderen. Omfatter både vuggestuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner.

Kommunal dagpleje: Kommunalt dagtilbud, hvor børnene bliver passet i et hjemligt miljø af en eller flere dagplejere. Kommunal dagpleje drives af kommunen.

Normering i børnepasningsstatistikken: Er det gennemsnitlige antal børn pr. voksne ansatte med pædagogiske opgaver (inklusiv ledere) i kommunerne.

Oprykningsalder til børnehave: Den alder, som børn har, når de rykkes fra vuggestuetilbud til børnehavetilbud, når de er indmeldt i en aldersintegreret institution. Alderen er fastsat af kommunerne.

Institutionslignende puljeordning: Puljeordninger kan drives som enten en dagplejelignende eller institutionslignende ordning. Puljeordninger etableres af en privat leverandør og drives på baggrund af en driftsaftale med kommunalbestyrelsen. Efter den 1. august 2007 kan der ikke indgås aftale om etablering og drift af puljeordninger. Institutionslignende puljeordninger (etableret før den 1. august 2007) indgår i statistikken om Børnepasning før skolestart, men dagplejelignende puljeordninger indgår ikke i statistikken om Børnepasning før skolestart.

Selvejende daginstitution: Selvejende daginstitution, der drives af en privat leverandør på baggrund af en indgået driftsaftale med kommunalbestyrelsen. Selvejende daginstitutioner er underlagt kommunalt tilsyn og modtager tilskud fra kommunen til dækning af institutionens udgifter.

Vuggestue: Daginstitution, hvor børn passes fra 0 år, til de starter i børnehave.

Enheder

Børn og personale opgjort i fuldtidsenheder.

Population

Populationen udgøres dels af børn, der er tilknyttet børnepasning af børn fra 0 år indtil skolestart, i hhv. kommunal og selvejende daginstitutioner, institutionslignende puljeordninger og kommunal dagpleje, og dels af pædagogisk personale, der varetager opgaverne med pasning af de indmeldte børn. Både børn og personale er opgjort i fuldtidsenheder.

Geografisk dækning

Danmark, undtagen Christiansø, Færøerne og Grønland.

Tidsperiode

I sin nuværende form dækker statistikken tidsperioden fra 2015 og frem.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Antal børn og personale målt i fuldtidsenheder. Normeringen beregnes som ratioen mellem børn og personale med pædagogiske opgaver.

Referencetid

Kalenderåret.

Hyppighed

Statistikken udgives årligt.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Lov om Danmarks Statistik § 6 og § 8.

Indberetningsbyrde

Indberetningsbyrden er minimal, da de fleste data til statistikken leveres gennem en automatiseret system-til-system løsning.

For en mindre gruppe af selvejende daginstitutioner og institutionslignende puljeordninger, hvor de ansatte ikke aflønnes gennem hverken det kommunale system eller et eksternt lønsystem med aftale om automatiseret levering af data til Danmarks Statistik, foregår der en manuel indberetning på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Desuden deltager kommunerne aktivt i valideringsprocessen.

Øvrige oplysninger

Der blev tilført flere personaleressourcer til daginstitutionerne i forbindelse med de corona-restriktioner, som i løbet af 2020 og 2021 har været gældende i daginstitutionerne. Derfor må det forventes, at normeringerne i kommunerne i 2020 og 2021 er påvirket heraf.

Fra og med tællingsåret 2023 offentliggør Danmarks Statistik normeringstal, som tager højde for følgende tre korrektioner, som er fastsat i bekendtgørelse nr. 1809 af 28. december 2023 om opgørelse af normeringer i daginstitutioner, som trådte i kraft 1. januar 2024: 1. Børn, der rykkes i børnehave, før de er fyldt tre år, sikres en normering på minimum ét pædagogisk personale pr. tre børn frem til den 1. i måneden, efter de er fyldt tre år. 2. Ledere indgår med en vægt på 85 procent frem for 100 procent. 3. Statslige puljemidler til sociale normeringer trækkes ud af normeringsopgørelsen.

Som følge heraf er normeringstallene fra 2023 ikke direkte sammenlignelige med normeringstallene for årene 2015-2022, som ikke er omregnet efter de tre lovkrav. Omregnede normeringer efter loven for 2019, 2020, 2021 og 2022 kan findes i notatet fra Børne- og Undervisningsministeriet: Omregnede normeringer på kommuneniveau.

Fra og med 2023 indgår institutionslignende puljeordninger også i statistikken om Børnepasning før skolestart. Institutionslignende puljeordninger er vuggestuer, børnehaver eller aldersintegrerede institutioner, som er oprettet efter dagtilbudslovens §101 eller §102. De er underlagt samme regler som privatinstitutioner, og siden 2007 er der ikke oprettet nye institutionslignende puljeordninger. Puljedagplejere indgår imidlertid ikke i statistikken om Børnepasning før skolestart.