Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Befolkning og Uddannelse, Personstatistik
Annemarie Schriver
40 18 43 54

rie@dst.dk

Hent som PDF

Børnepasning efter skolestart

Alle 98 kommuner er inkluderet i opgørelserne, hvilket er en forbedring fra 2019 hvor kun 96 kommuner var inkluderet. Præcisionen påvirkes af kommunernes registreringspraksis, som kan medføre forkerte registreringer af institutionernes pasningstilbud og lovgrundlag. Præcisionen af antal ansatte i skolefritidsordninger påvirkes endvidere af at personale, som er ansat delvist i SFO og delvist på skolen, ofte kun indberettes ét af stederne.

Samlet præcision

Statistikken bygger på administrative registerdata og dækker de børn og unge som er indmeldt i fritidsinstitutioner.

Det vurderes,at langt de fleste børn, unge og ansatte er inkluderet i statistikken, da der indberettes data fra registrering vedrørende forældrebetaling og løndata som anvendes som del af den kommunale administration.

Den samlede præcision påvirkes dog af, hvorvidt ansatte i de administrative systemer registreres på det korrekte kontonummer. Det forekommer relativt ofte, at kommuner konterer institutioner forkert, og Danmarks Statistik har ikke altid mulighed for at opdage dette og foretage rettelser. Det vurderes, at dette ikke giver systematiske fejl i opgørelsen.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Datagrundlaget hviler på, at institutioner og kommuner registrerer deres ansatte og indmeldte børn og unge korrekt. Tilfældige fejl som fx forkerte angivne CPR numre kan medføre, at ansatte og børn og unge undervurderes, fordi Danmarks Statistik i databehandlingen fjerner dubletter og børn over 18 år. I tilfælde, hvor ansatte både er ansat til at arbejde i skolen og i den tilhørende SFO kan det være svært for en indberetter at vurdere, hvor meget tid den ansatte arbejder i skolen i forhold til SFO’en. Samme type usikkerhed kan forekomme på samdrevne institutioner og landsbyordninger, hvor der er overlap mellem personalet i daginstitution og SFO. Derudover opstår en vis usikkerhed i forbindelse med specialskoler, som både kan have lovgrundlag i Folkeskoleloven og Serviceloven, hvilket er afgørende for om de tælles med i statistikken. Det er ikke altid muligt at skelne i fejlsøgningsprocessen. Det vurderes at sådanne fejl er få og tilfældige og derfor ikke har systematisk effekt på opgørelserne.

Det forekommer, at kommunerne får indberettet børn og unge med en forkert institutionstype i forældreopkrævningssystemerne. Dette drejer sig specielt for klubområdet, hvor en SFO-2 ordning kan blive forvekslet med en klub efter dagtilbudsloven. Sådanne fejl kan ikke altid opdages i fejlsøgningsprocessen. Også omkring ansatte er der en vis usikkerhed omkring fordelingen på de enkelte institutionstyper, hvor personale på SFO'er tilknyttet specialskoler, kan være svære at fange.

Der er iagttaget væsentlig forøget datakvalitet fra 2015 til 2020. Det tilskrives primært øget dialog imellem Danmarks Statistik og dataleverandørerne, en øget fejlsøgningsindsats og mulighed for afklarende spørgsmål og justering af datagrundlaget fra 2017 og frem.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Der er tal for alle kommuner med i statistikken. Det er et kvalitetsløft i forhold til 2017, hvor der kun blev offentliggjort tal for ansatte i 72 kommuner, mens der i 2019 blev offentliggjort for 96 kommuner. Der er dog stadig væsentlige usikkerheder i statistikken og da personalet opgøres fuldtidsomregnet, mens børnene opgøres som antal indmeldte, frarådes en sammenligning af forholdet mellem ansatte og børn.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der offentliggøres normalt kun endelige tal. Hvis det viser sig, at der har været fejlindberetninger mv. af en vis størrelse, så revideres tallene i Statistikbanken eventuelt.