Præcision og pålidelighed
Kontaktinfo
Social og SundhedBirgitte Lundstrøm
24 21 39 65
Hent som PDF
Denne udgivelse sker på baggrund af data fra 97 kommuner, hvor 97 har godkendt alle data om ud- og indleveringer. Præcision og pålidelighed er primært påvirket af mangelfulde indberetninger fra kommunerne særligt vedr. manglende indberetning af paragrafvariablen. Derudover kan der være forskelle på, hvilke data kommunerne indberetter, og på hvordan de registrerer hjælpemidler og behandler data.
Samlet præcision
Til offentliggørelsen for 2023 indgår der 97 kommuner i statistikken. 97 kommuner har godkendt alle data vedr. antallet af ud- og indleveringer. 8 kommuner har ikke godkendt paragrafvariablen.
Statistikkens præcision kan være påvirket af eventuelle mangelfulde indberetninger fra kommunerne., hvor enkelte kommuner kan mangle at indberette og godkende hele eller dele af deres indberetning.
Nogle kommuner har ikke knyttet paragraf på alle hjælpemidler, og udfyldelsen af paragrafvariablen vil derfor være mangelfuld i nogle tilfælde. Samtidig kan der være forskel på, hvordan kommunerne tilknytter paragraffer til de forskellige hjælpemidler samt forskel på, hvordan kommunerne registrerer de udleverede hjælpemider og dermed hvilke hjælpemidler, som indgår i kommunernes indberetninger.
I forbindelse med at kommunerne skifter systemleverandør opleves ofte problemer, når data fra det gamle og nye system skal kombineres. Der kan være en risiko for gengangere/dubletter, hvis hjælpemidler bliver registreret i begge systemer. Omvendt kan der være risiko for manglende registrering, hvis de mangler i begge systemer. Statistikkens præcision bliver hermed påvirket.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik.
Anden usikkerhed
Der kan være forskelle på, hvilke data kommunerne indberetter til Danmarks Statistik, og på hvordan de registrerer hjælpemidler og behandler data. Der kan derfor være forskelle i kommunernes indberetninger af hjælpemidler, hvilket man skal være opmærksom på, når data sammenlignes mellem kommuner.
Pr. 1. januar 2023 blev det obligatorisk for alle kommuner at indberette hvilken paragraf, som hjælpemidlet er visiteret efter. Ikke alle kommuner har dog endnu fået tilføjet denne oplysning og data i denne variabel kan derfor være mangelfuld. Danmarks Statistik arbejder løbende på at få knyttet paragraffer på så mange hjælpemidler som muligt.
Et hjælpemiddel kan derudover blive registreret på forskellige paragraffer i kommunerne, selvom det er samme hjælpemiddel, der er tale om. Derudover kan et hjælpemiddel blive registreret som ét hjælpemiddel i en kommune, mens det i en anden kommune bliver registreret som flere hjælpemidler. Eksempelvis kan fire klodser til en seng registreres som fire enkelte hjælpemidler eller en sampak på fire.
Nogle kommuner kan ikke knytte paragraf på hjælpemidlet, da nogle sager allerede er lukkede. En sag er fx lukket, når hjælpemidlet er afleveret tilbage, hvilket betyder at borgeren ikke længere har brug for hjælpemidlet, eller at borgeren er død. Antallet af hjælpemidler, som mangler paragraf vil fremover blive mindre, da det forventes at de lukkede sager fremadrettet vil have paragraf på.
Nogle kommuner har gennemgået et systemskifte, hvilket kan betyde, at aktive indsatser, som migreres fra det gamle system til det nye, ikke vil have tilknyttet en paragraf. For at tilknytte en paragraf til disse hjælpemidler skal kommunen åbne hver enkel sag og sætte en paragraf på. Dette er en ressourcekrævende opgave og er ikke sket i alle tilfælde. Andelen af manglende paragraffer vil løbende falde, da det forventes at der vil blive tilknyttet en paragraf i det nye system.
Derudover bevilger nogle kommuner hjælpemidler efter andre paragraffer end dem, der er angivet i værdisættet i kravspecifikationen. Disse hjælpemidler indberettes af nogle kommuner og vil i disse tilfælde ikke have en paragraf tilknyttet. I nogle tilfælde kan kommunerne måske i mangel af bedre have tilknyttet en af de paragraffer, der indgår i værdisættet, selv om dette ikke er en korrekt paragraf. I disse tilfælde kan paragrafvariablen også være mangelfuld eller måske udfyldt med forkert paragraf.
Nogle få kommuner indberetter endvidere hjælpemidler, som er bevilget på baggrund af regionale aftaler. Disse hjælpemidler kan derfor ikke tilknyttes en paragraf i værdisættet og vil mangle en paragrafangivelse. Kommunerne kan have indberettet dette forskelligt. Det er ikke muligt at identificere disse regionale hjælpemidler og fjerne dem fra data.
Nogle kommuner indberetter hjælpemidler med fiktive HMI-numre, som ikke indgår i Hjælpemiddelbasen. Her er der tale om både materielle hjælpemidler, men også ydelser som fx flextrafik og andre serviceydelser. Disse kan ikke tilføjes en paragraf fra værdisættet, men nogle kommuner har alligevel valgt at knytte § 112 på fx flextrafik. Hvis der ikke er hæftet et validt CPR-nummer til hjælpemidlet sorteres det bort i data.
Nogle kommuner indberetter hjælpemidler med fiktive cpr-numre. Disse bruges primært, når kommunen stiller hjælpemidler til rådighed for fx skoler eller plejehjem uden at de er knyttet til en bestemt borger. Institutionerne kan dermed selv udlevere hjælpemidlerne efter behov. Paragraffer vil ikke altid være tilknyttet disse hjælpemidler. Det afviger fra kommune til kommune, om de indberetter hjælpemidler med fiktive cpr-numre. Cpr-numre, som ikke er valide, vil blive frasorteret i data.
I forbindelse med at kommunerne skifter systemleverandør skal data, som leveres fra det gamle og nye system behandles og sættes sammen til en samlet indberetning for kommunen. Det kan være en udfordring at kombinere data fra det nye og gamle system korrekt. Der kan være en risiko for gengangere/dubletter, hvis hjælpemidler bliver registreret i begge systemer. Omvendt kan der være risiko for manglende registrering, hvis de mangler i begge systemer. Systemskifte kan derfor give usikkerhed i data. I løbet af 2022 og 2023 har fire kommuner skiftet system.
Derudover har en systemleverandør opdateret sit system, hvilket har betydet, at det i det nye system har været vanskeligt at sætte de korrekte udleveringsdatoer og især de korrekte indleveringsdatoer.
Ud- og indleveringsdatoerne kan i visse tilfælde være registreret på datoer, som ikke stemmer overens med de datoer, hvor hjælpemidlerne er ud- eller indleveret. Det kan ske ved systemskifte samt hvor der sker oprydninger i depoterne.
Det forventes generelt, at systemerne, som anvendes til at registrere hjælpemidler, i højere grad vil bruge stregkoder til registrering. Dette vil på sigt minimere risikoen for målefejl.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
Til offentliggørelsen for 2023 indgår der 97 kommuner i statistikken. 97 kommuner har godkendt alle data vedr. antallet af ud- og indleveringer. 8 kommuner har ikke godkendt paragrafvariablen.
Tilknytningen af paragraffer til de udleverede hjælpemidler vil være mangelfulde i nogle tilfælde. I en del tilfælde er der slet ikke tilknyttet en paragraf, og i andre tilfælde kan der være usikkerhed om, om det er den korrekte paragraf, som er tilknyttet hjælpemidlet. Det forventes at kvaliteten af paragrafvariablen vil blive forbedret over tid.
Ved sammenligning af kommuner skal man være opmærksom på at kommunerne kan anvende forskellige registreringspraksis. Der kan være forskel på efter hvilke paragraffer kommunerne bevilger hjælpemidlerne. Der kan således være forskel på, hvilke hjælpemidler, der indgår i data på tværs af kommuner samt forskel på, hvilke paragraffer der knyttes til de forskellige hjælpemidler. Der arbejdes på at uddybe vejledningen til indberetningen, så data fra kommunerne i højere grad bliver ensrettet.
De data, som er indeholdt i statistikken, er relevante, aktuelle og tilgængelige. Hjælpemidlerne er entydigt defineret ud fra klassifikationen i Social- og Boligstyrelsens hjælpemiddelbase. Data udgives årligt.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Eventuelle revisioner af tidligere udgivne data foretages som udgangspunkt ved hver ny udgivelse. Revisioner kan skyldes, at kommuner har kvalitetssikret deres data, eller at Danmarks Statistik har forbedret sin databehandling.