Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik (RAS)
Kontaktinfo
Arbejde og Indkomst, PersonstatistikPernille Stender
24 92 12 33
Hent statistikdokumentation som pdf
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik (RAS) 2023
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik (RAS) 2022
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2021
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik (RAS) 2020
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2019
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2018
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2017
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2016
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2015
-
Registerbaseret arbejdsstyrkestatistik 2014
Formålet med den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS) er at opgøre befolkningens primære tilknytning til arbejdsmarkedet. Tilknytningen opgøres ultimo november og udarbejdes én gang årligt. Første gang RAS blev udarbejdet vedrørte opgørelsen befolkningens tilknytning ultimo november 1980.
Indhold
RAS er en årlig individbaseret opgørelse, som opgør befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet på den sidste arbejdsdag i november. Befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet fordeler sig på tre socioøkonomiske hovedgrupper, som er beskæftigede, ledige og personer uden for arbejdsstyrken. Statistikken fordeles ligeledes på oplysninger om bl.a. demografi, uddannelse samt oplysninger om arbejdsstedet for beskæftigede. Statistikken formidles i Nyt fra Danmarks Statistik og Statistikbanken, ligesom detaljerede mikrodata stilles til rådighed gennem Danmarks Statistiks Forskningsservice.
Statistisk behandling
Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS) er baseret på Arbejdsmarkedsregnskabet (AMR), som er et forløbsregister. Når RAS opgøres, foretages der en statusopgørelse (i forhold til befolkningens primære tilknytning til arbejdsmarkedet) den sidste arbejdsdag i november ud fra AMR. På baggrund af AMR er det dog også muligt at foretage statusopgørelser på vilkårlige dage i året.
Læs mere om statistisk behandling
Relevans
Den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS) anvendes fortrinsvist til strukturbelysning af arbejdsmarkedet, idet statistikken indeholder informationer på et meget detaljeret niveau, og anvendes i stort omfang af både eksterne og interne brugere.
Præcision og pålidelighed
RAS er en registerbaseret opgørelse, der anvendes til at belyse befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet. RAS benytter fra 2008 arbejdsmarkedsregnskabet (AMR) som datagrundlag. Det betyder dels, at der ikke er samme usikkerhed ved RAS, som ved statistikker baseret på stikprøver. Dels muliggør datagrundlaget for RAS bedre belysning af arbejdsmarkedet end tidligere. RAS består af en lang række datakilder, som integreres, fejlsøges og harmoniseres, og RAS kan dermed belyse befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet væsentligt bedre, end de enkeltstående statistikker kan.
Læs mere om præcision og pålidelighed
Aktualitet og punktlighed
Fra og med offentliggørelsen af tallene opgjort ultimo november 2018 foregår offentliggørelsen i to tempi. I første tempi er de socioøkonomiske kategorier uden for arbejdsstyrken ikke underopdelt. Denne offentliggørelse sker 11 måneder efter referencetidspunktet. Offentliggørelse i tempi to sker 15 måneder efter referencetidspunktet. Her kan grupperne uden for arbejdsstyrken underopdeles.
Læs mere om aktualitet og punktlighed
Sammenlignelighed
RAS blev udarbejdet for første gang i 1981 og omfattede befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet ultimo november 1980. Statistikken er siden da udgivet én gang årligt. Nye, bedre datagrundlag og ændringer på arbejdsmarkedet har medført en række databrud i statistikken over tid, som således har betydning for sammenligneligheden over tid. Da RAS er baseret på administrative registre med nationale særpræg, er det vanskeligt at sammenligne statistikken internationalt.
Tilgængelighed
Statistikken udgives i Nyt fra Danmarks Statistik. I Statistikbanken offentliggøres tallene under emnerne Arbejdsmarkedsstatus (RAS) og Beskæftigede (RAS).
Se mere på emnesiden Arbejdsmarkedsstatus (RAS) and Beskæftigede (RAS).