Præcision og pålidelighed
Statistikkens er et godt mål for overvægt blandt børn. Den gennemsnitlige dækning er 89 pct. blandt de 6-7-årige og 70 pct. blandt de 14-15-årige. Målefejl på højde- og vægtmålinger er sandsynlige, om end disse antages at skyldes tilfældige fejlregistreringer. Usikkerheden stiger i takt med statistikkens detaljegrad. Samlet set er statistikken dog pålidelig, da både data og metoder er af god kvalitet. Det forventes ikke, at statistikken vil blive revideret.
Samlet præcision
Statistikken omfatter alle børn og unge, som har fået målt deres højde og vægt i skolen ifm. de lovbestemte ind- og udskolingsundersøgelser, hvorfor den er et godt mål for overvægt blandt målpopulationen bestående af 6-7-årige børn og 14-15-årige unge.
Blandt de fødselsårgange, som burde have komplette oplysninger, er der dog ikke fuld dækning, og det er vigtigt at være opmærksom på, at dækningsgraden kan variere betydeligt mellem forskellige fødselsårgange og kommuner.
For mere detaljeret information om kildedatas præcision henvises til de respektive kilders statistikdokumentationer.
Stikprøveusikkerhed
Ikke relevant for denne statistik.
Anden usikkerhed
Statistikkens rammepopulation omfatter alle børn og unge, som har fået målt deres højde og vægt i skolen ifm. de lovbestemte ind- og udskolingsundersøgelser siden 2012. Blandt de fødselsårgange som burde have komplette oplysninger er den gennemsnitlige dækning henholdsvis 89% blandt de 6-7-årige og 70% blandt de 14-15-årige. Tidligere publicerede undersøgelser har ikke fundet forskelle i karakteristika ved de børn og unge, som har fået målt højde og vægt i skolen ifm. ind- og udskolingsundersøgelserne, og øvrige børn og unge i samme aldersgrupper – se f.eks. analysen Ulighed i børneovervægt i Danmark.
Det er sandsynligt, at der er målefejl på populationens højde- og vægtmålinger. Da ind- og udskolingsundersøgelserne varetages af en sundhedsplejerske, evt. en skolelæge, antages det, at målefejl skyldes tilfældige fejlregistreringer.
Der er intet bortfald.
Kvalitetsstyring
Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.
Kvalitetssikring
Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.
Kvalitetsvurdering
Statistikkens kildedata stammer fra Den Nationale Børnedatabase administreret af Sundhedsdatastyrelsen og befolkningsstatistikken. Detaljerede beskrivelser af kildedatas kvalitet kan findes i disse statistikkers statistikdokumentationer.
Der arbejdes på at forbedre statistikkens aktualitet, da Danmarks Statistik på nuværende tidspunkt kun har oplysninger om overvægt blandt børn til og med 2018. Opdaterede oplysninger fra Den Nationale Børnedatabase ville forbedre aktualiteten betydeligt.
Statistikken er udviklet med udgangspunkt i aktuelle metoder.
Revisionspolitik
Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.
Praksis for revisioner
Statistikken offentliggør kun endelige tal. Da der er tale om en helt ny statistik, har der på nuværende tidspunkt ikke været foretaget nogle revisioner.