Sammenlignelighed
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og KulturAnders Yde Bentsen
40 33 68 81
Hent som PDF
Statistikken er udarbejdet siden 1964, men er i sin nuværende form kun i begrænset omfang sammenlignelig med tidligere udgivelser. Dette skyldes dels samfundsmæssige og teknologiske ændringer og dels ændringer i brugerbehov, der har medført en større revision af spørgeskemaet. Statistikkens spørgeskema udarbejdes efter fælles FN guidelines og er derfor delvis sammenlignelig med statistikker fra andre lande, herunder de nordiske lande og øvrige EU-lande.
International sammenlignelighed
Statistikkens spørgeskema udarbejdes efter fælles FN retningslinjer og er derfor delvis sammenlignelig med statistikker fra andre lande. Udvalgte variable fra undersøgelsen kan sammenlignes med Eurostats udgivelser om Cultural Statistics. Der udarbejdes endvidere opgørelser om kulturvaner i de øvrige nordiske lande. Se fx publikationer på Kulturanalys Norden. For at gøre undersøgelsen mere sammenlignelig internationalt er referenceperioden nu igen den mest udbredte internationalt på 12 måneder, efter at Kulturvaneundersøgelsen 2018-2023 ændrede referenceperioden til 3 måneder.
Sammenlignelighed over tid
Samfundsmæssige og teknologiske ændringer har medført en løbende revision af spørgeskemaet for Kulturvaneundersøgelsen siden den første undersøgelse i 1964. Der er sket en ændring fra et kulturbegreb, hvor der var fokus på de traditionelle finkulturelle tilbud som opera, ballet og koncerter, til et langt bredere begreb. Det nye, bredere kulturbegreb dækker alt fra traditionelle kulturaktiviteter til digitale spil, motion og borgernes aktive bidrag i foreninger. Udviklingen i kulturbegrebet medfører, at en større andel af befolkningen er aktive kulturforbrugere, og at ikke mindst børn, unge og ældres kulturforbrug er steget.
Skemaindholdets aktualitet er en vigtig prioritering, som på den anden side mindsker mulighed for sammenligninger. Der er en række spørgsmål, fx at gå på besøg eller få besøg, der er udgået siden den første måling i 1964. Til gengæld er der medtaget nye spørgsmål for at afspejle nyt forbrug. Eksempler på nye spørgsmål inkluderer digitale spil og streaming.
Fra og med 2018 ændredes aldersgrupperingen af resultaterne. Årsagen til ændringen er en mere lige fordelt skala, hvor første gruppe ændres fra 16-19 år til 16-24 år. Hertil kommer, at den nye aldersopdeling muliggør sammenlignelighed med øvrige EU-lande. Endeligt opdeles den øverste aldersgruppe over 65 år i to grupper, 65-74 år og over 75 år, for at kunne tegne et mere nuanceret billede af ældres kulturaktiviteter.
Referenceperioden for Kulturvaneundersøgelsen 2024- er 12 måneder, ligesom det var tilfældet fra 1964 til 2012. Kulturvaneundersøgelsen 2018-2023 anvendte dog referenceperioden tre måneder og kan derfor ikke direkte sammenlignes med tidligere Kulturvaneundersøgelser. Dog indeholder hyppighedssvarskalaen i indeværende undersøgelse en svarmulighed der under visse antagelser gør det muligt at beregne andelen der har deltaget i en kulturaktivitet de seneste tre måneder.
Statistikken om medlemstal for ungdoms- og friluftsorganisationer udspringer af den afsluttede Statistikbankstabel MEDLEM1. Den gældende Statistikbankstabel MEDLEM2 blev udarbejdet grundet organisatoriske ændringer og justeringer for de indberettende ungdoms- og friluftsorganisationer. Medlems- og foreningstallene for landets idrætsorganisationer har desuden fået sine egne tabeller i Statistikbanken, hvorfor disse skulle udgå fra MEDLEM1. MEDLEM2 dækker over etablerede ungdoms- og friluftsorganisationer i Danmark. Etableres nye organisationer eller justeres allerede definerede organisationer i undersøgelsen, giver dette anledning til etablering af en ny statistikbanktabel.
Sammenhæng med anden statistik
Udvalgte indikatorer kan sammenlignes med informationer fra andre statistikker, herunder Medieudviklingen udarbejdet af DR, samt en række undersøgelser foretaget af Danmarks Statistik: fx IT-Anvendelse i Befolkningen og Elektronik i Hjemmet. Endelig er det muligt at sammenligne udvalgte indikatorer med en lang række andre statistikker inden for kulturområdet, opgjort af Danmarks Statistik. Det kan fx være biblioteksstatistik, scenekunst, museer, film, idræt osv.
Intern konsistens
Ikke relevant for denne statistik.