Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur
Søren Østerballe
23 42 32 97

SRB@dst.dk

Hent som PDF

Højskolekursister

Statistikken beskriver er en årlig opgørelse af højskolekursisternes baggrund. I tillæg til at belyse kursisternes alder, køn, herkomst, uddannelsesbaggrund, indkomst og bopæl opgøres kursisterne både i antal og omregnet til årselever. Kursisterne fordeles efter længden af kurserne, hvor der skelnes mellem korte-, mellemlange og lange kurser. Statistikken opgøres både for skoleår og kalenderår og for forskellige typer af højskoler.

Indholdsbeskrivelse

Statistikken supplerer Danmarks Statistiks opgørelser af omfanget og arten af aktiviteten indenfor voksen- og efteruddannelsesområdet højskoler ved at beskrive højskolekursisternes baggrund med hensyn til geografi, herkomst samt i forhold til uddannelse og økonomi. Kursisterne opgøres både i antal og omregnet til årselever. Kursisterne fordeles efter længden af kurserne, hvor der skelnes mellem korte-, mellemlange og lange kurser. Statistikken opgøres både for skoleår og kalenderår. Uddannelses- og indkomstoplysninger er for de korte kurser knyttet til kursisterne personligt, mens der for de mellemlange og lange kurser er anvendt samlet familieindkomst og familiens højest fuldførte uddannelse til at beskrive kursisternes hhv. økonomiske og uddannelsesmæssige baggrund. Baggrunden for dette er, at kursister på mellemlange og lange kurser primært er unge mennesker, der ofte endnu ikke har afsluttet andet end en ungdomsuddannelse eller har etableret sig på arbejdsmarkedet. Familieindkomst og -uddannelsesstatus vil derfor ofte være mere beskrivende for kursistens baggrund end personens aktuelle indkomst og uddannelsesstatus. For de korte kurser, der i vidt omfang retter sig mod ældre kursister, vurderes de personlige indkomst- og uddannelsesforhold derimod til at være passende for en baggrundsbeskrivelse. Statistikken er baseret på samkøring af flere af Danmarks Statistiks statistikregistre.

Grupperinger og klassifikationer

Kursus type: Langt kursus: Kursus på 12 uger eller mere. Mellemlangt kursus: Kursus fra og med 2 uger til under 12 uger Korte kursus: Kursus på mindre end 2 uger.

I tabellerne FOHOJ02A og FOHOJ02B er lange- og mellemlange kurser slået sammen.

Institutionstyper: Ungdomshøjskoler: Højskoler som kun udbyder kurser for elever mellem 16 og 19 år. Seniorhøjskoler: Højskoler som har tilladelse til udelukkende at afholde korte kurser. Folkehøjskoler: Øvrige folkehøjskoler, som ikke hører ind under en af de to ovenstående kategorier.

Herkomst: Personer med dansk oprindelse Indvandrere fra vestlige lande Indvandrere fra ikke-vestlige lande Efterkommere fra vestlige lande Efterkommere fra ikke-vestlige lande Uoplyst

En person har dansk oprindelse, hvis han eller hun har mindst én forælder, som både er dansk statsborger og født i Danmark. Hverken indvandrere eller efterkommere har én forælder, som både er dansk statsborger og født i Danmark. Forskellen mellem indvandrere og efterkommere er, at indvandrere er født i udlandet, mens efterkommere er født i Danmark. Se Indvandrere og efterkom­mere

Højeste fuldførte uddannelse: højst fuldførte uddannelser er klassificeret ud fra Danmarks Statistiks uddannelsesklassifikation DISCED 2015 og inkludere: Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Erhvervsfaglige uddannelser, Adgangsgivende uddannelser, Korte videregående uddannelser, Mellemlange videregående uddannelser, Bacheloruddannelser, Lange videregående uddannelser, Ph.d. og forskeruddannelser samt Uoplyst

Højeste fuldførte uddannelse i familien: højest fuldførte uddannelser er klassificeret ud fra Danmarks Statistiks uddannelsesklassifikation DISCED 2015 og inkluderer: Grundskole, Gymnasiale uddannelser, Erhvervsuddannelser, Korte videregående uddannelser, Mellemlange videregående uddannelser, Lange videregående uddannelser samt Uoplyst.

Sektordækning

Ikke relevant for denne statistik.

Begreber og definitioner

Årselever (Højskoler): Kursisternes deltagelse i et kursus omregnet til andelen af et fuldt årskursus, svarende til 40 ugers undervisning.

Højskolekursister: Personer der har deltaget på et kursus på en folkehøjskole. En person vil fremgå en gang for hvert kursus vedkommende har deltaget på.

Kalenderår: Kalenderåret løber fra 1. januar til 31. december.

Skoleår (Højskoler): Skoleår dækker perioden fra sommeren forrige år til sommeren i aktuelle år. Skæringsdatoen er 1. august.

Enheder

Kursister og årselever.

Population

Personer som har deltaget i et kursus på en højskole.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

Statistikken er tilgængelig fra skoleåret 2015/2016 og kalenderåret 2016.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Antal personer

Referencetid

01-08-2022 - 31-07-2023. Statistikken opdateres med udgangspunkt i skoleåret. Det seneste kalenderår med information er 2022, mens kalenderåret 2023 først vil indeholde informationer når skoleåret 2023/2024 foreligger.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Lov om Danmarks Statistik §6. Dataindsamlingen er ikke baseret på EU-regulering.

Indberetningsbyrde

Der er ingen direkte respondentbyrde, da data stammer fra administrative registre.

Øvrige oplysninger

Øvrige oplysninger fås ved henvendelse til Danmarks Statistik.