Indhold
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og Kultur, ErhvervsstatistikDavid Boysen Jensen
61 50 73 82
Hent som PDF
Statistikken er en årlig opgørelse af dansk erhvervslivs forsknings- og udviklingsarbejde (FoU). Der indsamles en omfattende liste af variable. Antallet varierer mellem indsamlinger for lige årstal (kun overordnede variable) og ulige årstal (overordnede variable suppleret med mere detaljerede oplysninger). Overordnede variable dækker hovedtal for FoU-udgifter og -personale samt køb af FoU-tjenester. Mere detaljerede oplysninger er fx FoU-udgifter fordelt på finansieringskilder og forskningsområder.
Indholdsbeskrivelse
Den mest efterspurgte oplysning fra statistikken om dansk erhvervslivs forskning og udvikling (FoU) er de samlede udgifter til det FoU-arbejde, som virksomhederne udfører. Den samlede FoU-udgift indgår bl.a. som indikator i European Innovation Scoreboard og er en del af Barcelona-målsætningen om, at erhvervslivets FoU-udgifter skal svare til mindst 2 pct. af bruttonationalproduktet (BNP). Desuden benyttes FoU-personale og -årsværk til at beskrive omfanget af den danske FoU-indsats. FoU-aktiviteterne fordeles geografisk på regioner, på brancher samt på virksomhedernes størrelsesgruppe, forskningsområder og forskningstyper.
Statistikken opfylder definitioner og guidelines i OECD’s Frascati-manual.
For alle år indsamles data for følgende overordnede indikatorer:
- Antal beskæftigede inden for forskning og udvikling.
- Antal årsværk for forskning- og udviklingspersonalet.
- Udgifter til egen forskning og udvikling, der er udført af virksomheden selv.
- Udgifter til købt forskning og udvikling, der er udført af andre virksomheder.
I ulige årstal indsamles ydermere data for følgende indikatorer:
- Fordeling af personale og årsværk på køn.
- Finansieringskilde for udgifter til egen FoU.
- Finansieringskilde for udgifter til købt FoU.
- FoU-udgifter fordelt på forskningsområder.
- FoU-udgifter fordelt på fagområder
- FoU-udgifter fordelt på FoU-typer (grundforskning, anvendt forskning og udviklingsarbejde)
- Samarbejde om FoU-aktiviteter
- Salg af FoU tjenester
- Budget for følgende år som frivilligt spørgsmål
Grupperinger og klassifikationer
Branchegrupperingen i denne statistik følger Dansk Branchekode 2007 (DB07). DB07 er en dansk underopdeling af EU’s statistiske brancheklassifikation NACE rev. 2.
Virksomhederne grupperes i følgende størrelsesgrupper, baseret på antal årsværk (omregnet til fuldtidsstillinger):
- 10-49 årsværk
- 50-249 årsværk
- 250(+) årsværk
Virksomhedstype
- Uden FoU-udførende datterselskab i udlandet
- Med FoU-udførende datterselskab i udlandet
Personaleart
- Forskere
- Andet personale, inkl. teknisk personale.
Geografisk fordeles statistikken på regioner.
Sektordækning
Statistikken dækker erhvervslivet iht. definitionen fra Frascati-manualen. Det betyder, at alle virksomheder indenfor den private sektor er dækket, dog uden private ikke-profitorienterede organisationer (non profit).
Begreber og definitioner
Forskning og udvikling: Omfatter skabende arbejde foretaget på et systematisk grundlag for at øge den eksisterende viden, og udnyttelsen af denne viden til at udtænke nye anvendelsesområder.
En FoU-aktivitet skal opfylde følgende: • Nyhed: Målet for en FoU-aktivitet er at opnå ny viden. • Kreativ: FoU er kreativt arbejde basseret på nye koncepter og/eller hypoteser. • Usikkerhed: FoU-arbejdet indebærer usikkerhed om projektets resultater, der er ukendte fra start. Omkostninger forbundet med at nå forventede mål er også usikre. • Systematisk arbejde: FoU-projekter er systematisk og planlagt arbejde. • Reproducerbart: En FoU-aktivitet kan i princippet gentages af andre forskere, som vil nå til samme resultat.
FoU kan inddeles i tre forskningstyper:
- Grundforskning, dvs. eksperimenterende eller teoretisk arbejde med det primære formål at opnå ny viden og forståelse uden nogen bestemt anvendelse i sigte.
- Anvendt forskning, dvs. eksperimenterende eller teoretisk arbejde med det for-mål at opnå ny viden og forståelse. Arbejdet er dog primært rettet mod bestemte anvendelsesområder.
- (Eksperimentelt) udviklingsarbejde er systematisk arbejde baseret på anvendelse af viden opnået gennem forskning og/eller praktisk erfaring med det formål, at frembringe nye eller væsentligt forbedrede materialer, produkter, processer, systemer eller tjenesteydelser.
Enheder
- Virksomheder (økonomiske enheder).
Population
Målpopulationen for statistikken er alle danske virksomheder med forskning og udvikling.
Geografisk dækning
Undersøgelsen dækker virksomheder i Danmark.
Tidsperiode
2007-2023
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Der anvendes flere måleenheder i FoU-statistikken. FoU-udgifter opgøres i 1.000 kroner. Det gælder både eget udført FoU og købte FoU-ydelser, finansiering af FoU, samt fordeling af FoU-udgifter på FoU-type og -forskningsområde.
- FoU-personale opgøres i antal personer
- FoU-årsværk opgøres i antal fuldtidsstillinger
Referencetid
Referenceåret følger kalenderåret.
Hyppighed
Undersøgelsen foretages årligt. Antallet af variable varierer mellem lige årstal (kun overordnede variable) og ulige årstal (overordnede variable suppleret med detaljerede oplysninger).
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Fra 2007 indsamles statistikken under Lov om Danmarks Statistik §8, jf. lovbekendtgørelse nr. 599 af 22. juni 2000. og fra 30. maj 2018 Lovbekendtgørelse nr. 610 af 30/05/2018.
Data indsamles i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 2152/2019/EF af 27. november 2019 om europæisk erhvervsstatistik og om ophævelse af ti retsakter på området erhvervsstatistik samt Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 1197/2020 af 30. juli 2020 om fastlæggelse af tekniske specifikationer og ordninger i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2152 om europæisk erhvervsstatistik og om ophævelse af ti retsakter på området erhvervsstatistik.
Indberetningsbyrde
Indberetningsbyrden for undersøgelsen er beregnet til samlet at være 3,9 mio. kr.
Øvrige oplysninger
Yderligere information om kilder og metode kan findes på emnesiden.