Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Konjunkturstatistik, Erhvervsstatistik
Lina Pedersen
51 68 72 80

fiks@dst.dk

Hent som PDF

Firmaernes køb og salg

Fra 2010 bygger statistikken på registerdata, der er momsindberetninger fra firmaerne til Skattestyrelsen. Fra 2010 er data i statistikken sammenlignelig over tid, da data omfatter alle firmaer, der indberetter moms. Statistikkens variabel “salg i alt” kan anvendes som estimat for firmaernes nettoomsætning og kan sammenlignes med nettoomsætningen i andre statistikker fx Generel Firmastatistik. Ved sammenligning skal man tage højde for forskellene fx hvilke typer af salg eller omsætning, der medregnes, om punktafgifter er inkluderet, og hvorvidt mindre firmaer er omfattet af statistikken.

International sammenlignelighed

Statistikken udarbejdes efter de fælles retningslinjer fra EU og er sammenlignelig med statistikker fra andre EU-lande. Fra denne statistik offentliggøres der dels indeks for omsætning og dels indeks for produktion for hhv. brancherne i service og for brancherne handel uden for detailhandlen. Disse kan ses på Eurostats hjemmeside

Det skal her bemærkes, at statistikkens opgørelse af variablen “salg i alt” kan anvendes som estimat for firmaernes nettoomsætning (EBS-variabel 140301). Det skal her bemærkes at jf. definitionen af variabel 140301 (nettoomsætning) må følgende ikke indgå i nettoomsætningen: - alle skatter og afgifter, der er direkte forbundet med indtægter. - beløb, der opkræves på vegne af en fuldmagtsgiver, hvis den statistiske enhed handler som befuldmægtiget i forhold til den pågældende fuldmagtsgiver. - alle indtægter, der ikke kan forbindes med den statistiske enheds ordinære drift.

Den danske statistik har følgende mangler over for ovenstående definition. Ved beregning af variablen “salg i alt” indgår indirekte afgifter som punktafgifter. Desuden er det ikke muligt at bryde salget op på fakturaniveau; hvilket betyder at der ikke kan fratrækkes salg, der dels er opkrævet via fuldmagt (omvendt betalingspligt), og dels salg, der ikke kan forbindes med den statistiske enheds ordinære drift.

Manglerne, der er beskrevet ovenfor accepteres blandt andet fordi, indirekte afgifter er branchespecifikke, og har derfor ikke betydning for konjunkturudviklingen. Omvendt betalingspligt og andre indtægter end ordinær drift, forventes at blive opfanget med digital fakturering.

Sammenlignelighed over tid

Statistikkens historie:

Momsen (merværdiafgiften) indførtes i Danmark pr. 3. juli 1967, og oplysningerne anvendes til en kvartalsstatistik over “Merværdiafgift og omsætning i byerhvervene”, som blev påbegyndt med første kvartal 1968.

Tilbage til året 1969 er der årlig statistik, der bygger på momsindberetninger. I den årrække som statistikken dækker, er der sket en del ændringer i momsreglerne, i statistikkens enheder og i den anvendte brancheklassifikation, hvilket vanskeliggør lange historiske analyser.

I løbet af årene bliver statikken om merværdiafgift og byerhverv supplerede med en mere detaljeret årsstatistik fx statistik om landbrug og fiskeri. Oplysninger om merværdiafgiften udgår fra denne statistik første kvartal 1983, hvorfor statistikkens titel blev afkortet til “Omsætning i byerhvervene”.

I januar 2001 blev statistikken omlagt til at være månedlig, og titlen blev ændret til Firmaernes køb og salg. Samtidig ændredes tællingsenheden i statistikken fra indberetningsenheden (SE-nummeret) til den juridiske enhed (CVR-nummeret).

Den tidligere statistik over Firmaernes køb og salg starter i januar 2001, og slutter med data fra april 2012. I statistikken har der ikke været oplysninger om køb i alt og salg i alt for perioden januar 2010 til april 2012. Det betyder, at statistikken kun har omfattet indenlandsk køb og salg - og altså ikke firmaernes import og eksport. Baggrunden for, at tallene for den udenlandske handel har været udeladt, er, at det samlede salg i momsstatistikken i løbet af 2010 udviklede sig på en måde, som ikke findes i andre sammenlignelige statistikker. Den afvigende udvikling i eksport mv. baseret på momsindberetningerne og eksporten i henhold til betalingsbalancens opgørelse, som var årsagen til at offentliggørelse af Salg (og Køb) i alt blev afbrudt, genfindes i de nye opgørelser. Den må overvejende tilskrives ændrede felter på momsblanketten.

Den nuværende månedlige statistik for Firmaernes køb og salg starter med data for januar 2009. De nye offentliggjorte tal fra 2009 er primært baseret på en maskinel bearbejdning af firmaernes indberetninger til Skattestyrelsen.

Databrud:

Databrud mellem 2009 og 2010: Fra 1. januar 2010 sker eksport af tjenesteydelser som hovedregel med omvendt betalingspligt i forhold til moms (dvs. ekskl. moms), mens dette tidligere var momspligtig i Danmark og dermed indgik i indenlandsk salg; tilsvarende for import af tjenesteydelser. Dette giver et databrud i den momsbaserede opgørelse af indenlandsk køb og salg fra 2009 til 2010. Fra medio 2011 er der yderligere sket en underopdeling af momsblankettens rubrik B-varer, hvor der nu bl.a. også skal indberettes fjernsalg til andre EU-lande. Fra 2010 indførtes fx omvendt betalingspligt for handel med ydelser over grænserne (2009 for byggeydelser). Derudover er omvendt betalingspligt blevet benyttet indenlandsk på bestemte områder, for at undgå svig. Det betyder, at en del salg flyttes fra sælgers til købers momsbetaling.

Sammenhæng med anden statistik

På flere statistikområder offentliggøres statistikker, der kan sammenlignes med Firmaernes køb og salg, herunder Generel firmastatistik, regnskabsstatistik, udenrigshandelsstatistik, industriens omsætning og detailomsætningsindekset. Man skal dog være opmærksom på definitionsforskelle fx om alle typer omsætning medregnes, om punktafgifter er inkluderet, og om også de mindre firmaer er omfattet.

Statistikkens opgørelse af variablen “salg i alt” kan anvendes, som estimat for firmaernes nettoomsætning og kan anvendes som nettoomsætningen, før der er opgjort en nettoomsætning i en af strukturstatistikkerne som fx Regnskabsstatistikken.

Ved anvendelse eller sammenligning skal der tages højde for forskellene fx hvilke typer af salg eller omsætning der medregnes, om punktafgifter er inkluderet, og hvorvidt mindre firmaer er omfattet af statistikken. Det kan også være vigtigt for bl.a. brancheresultaterne på et område, om udgangspunktet for optællingerne er den juridiske enhed (CVR-nummer) eller en underopdeling heraf fx arbejdsstedet eller den faglige enhed. I Firmaernes køb og salg er den statistiske enhed hele firmaet (CVR) med alle dets økonomiske aktiviteter, hvor visse andre konjunkturstatistikker kun belyser den del af aktiviteterne, som ligger inden for en enkelt branche.

Specifikt for betalingsbalancestatistikken gælder at forskellen, mellem salg i alt og indenlandsk salg, og eksport af varer og tjenester i betalingsbalancestatistikken, er mellem Skattestyrelsens administrative begreber og begreberne i betalingsbalancestatistikken.

For visse brancher er der særligt store forskelle mellem firmaernes ikke-momspligtige salg (eksport mv.) og eksporten i henhold til betalingsbalancen. Det gælder især energibranchen, godstransport, personbefordring og forlag, hvor en del af det indenlandske salg ikke er momspligtig, eller de begrebsmæssige forskelle er særligt store.

Intern konsistens

Data indsamles fra Skattestyrelsens momsregister. Der sker derfor ikke integration af forskellige kilder eller registre, og der er dermed konsistens i statistikkens kilder. Tællingsenheder og grupper behandles ens, både hos Skattestyrelsen og Danmarks Statistik, og der er derfor konsistens i datasættet. Det er valgt at opgøre statistikken CVR-numre på de brancher, som de er registreret med i Erhvervsregisteret. En given enhed eller gruppering optræder derfor ens på tværs af statistikbanktabeller, og der er dermed også konsistens i output.