Uforudsete udgifter er en udfordring for hver femte
Levevilkårsundersøgelsen 2024
Ændret 24. januar 2025 kl. 08:05Der var desværre fejl i et enkelt tal i første afsnit samt i første figur. Tallet er rettet og markeret med rød.
21 pct. af befolkningen havde i 2024 ikke råd til en uforudset udgift på 10.000 kr. Uforudsete udgifter er det mest gængse af de fem økonomiske afsavn, der ligger bag indikatoren for økonomisk sårbarhed. Indikatoren er defineret ved, at en person oplever mindst tre ud af fem typer af økonomisk afsavn. 15 pct. har ikke råd til en uges årlig ferie væk fra hjemmet, mens 13 pct. ikke kan få pengene til at slå til. 8 pct. har ikke bil af økonomiske årsager, mens 7 pct. har svært ved at betale deres regninger til tiden.
Kilde: www.statistikbanken.dk/silc1a (figuren er justeret i forhold til oprindelig version)10 pct. af befolkningen er økonomisk sårbare
I 2024 var en ud af ti økonomisk sårbar. Dette er sammen, med opgørelsen for 2023, det højeste niveau, der er opgjort i Levevilkårsundersøgelsen. Ser man på en længere periode, ligger andelen af økonomisk sårbare forholdsvis stabilt i spændet mellem 7 pct. og 10 pct. af befolkningen. Økonomisk sårbarhed indgår blandt FN's bæredygtighedsmål om fattigdomsreduktion, se mere på temasiden om verdensmål for bæredygtig udvikling.
Kilde: www.statistikbanken.dk/silc1aEnlige er oftere økonomisk sårbare end par
Enlige forældre med børn er den husstandstype, der oftest er økonomisk sårbar. Således var 22 pct. af Enlige forældre med børn økonomisk sårbare i 2024 - i ni ud af ti husstande er den enlige forældre en kvinde. Gruppen med næststørst andel af økonomisk sårbare var Enkeltpersoners husstande, hvor 16 pct. var økonomisk sårbare. Husstandstypen med den laveste andel af økonomisk sårbare var i 2024 Par uden hjemmeboende børn med 3 pct.
Kilde: Specialudtræk af LevevilkårsundersøgelsenEn ud af tyve husstande har ikke råd til at opvarme deres hjem
5 pct. af husstandene i Danmark, svarende til 165.000 husstande, havde i 2024 ikke råd til at varme deres bolig tilstrækkeligt op. Det er især blandt folk, der bor til leje, at man finder husstande, som har ikke har råd til at varme deres bolig tilstrækkeligt op. Blandt lejere havde 8 pct. således ikke råd til at opvarme deres bolig tilstrækkeligt, mens det samme kun var tilfældet for 3 pct. af ejerboligerne. Andelen, der ikke har råd til at varme boligen op, toppede i 2023 med 8 pct.
Kilde:www.statistikbanken.dk/silc20Nyt fra Danmarks Statistik
18. december 2024 - Nr. 369
Hent som PDF
Næste udgivelse: 16. december 2025
Kontakt
- Martin Faris Sawaed Nielsen, tlf. 23 69 90 67
- Daniel Freyr Gústafsson, tlf. 20 51 64 72
Kilder og metode
Statistikken bygger på interviews med husstande, hvor kun en af husstandens voksne medlemmer er blevet interviewet, men det antages, at svarene dækker alle husstandsmedlemmerne inkl. børnene. Undersøgelsen bygger på en stikprøve og er derfor behæftet med statistisk usikkerhed. Man skal derfor være varsom med fortolkning af små niveauforskelle, særligt hvis man betragter mindre undergrupper af befolkningen. Kun én af husstandens voksne er blevet interviewet, men på spørgsmål, der om¬handler husstanden, antages det, at svarene dækker alle husstandsmedlemmer inkl. børnene. Undersøgelsen bygger på en stikprøve og er derfor behæftet med statistisk usikkerhed. Man skal derfor være varsom med fortolkning af små niveauforskelle, særligt hvis man betragter mindre undergrupper af befolkningen. Undersøgel¬sen er en del af den fælles europæiske undersøgelse Statistics on Income and Living Conditions, SILC, der gennemføres i alle EU¿s medlemslande og i fx Norge og Schweiz. Formålet er bl.a. at belyse fattigdom og social udstødelse.