Gå til sidens indhold

Uændrede forventninger i byggeriet

Konjunkturbarometer for bygge og anlæg august 2015

Den sammensatte konjunkturindikator for bygge og anlæg er minus 14 i august mod minus 13 i juli. Af indikatorens komponenter er beskæftigelsesforventninger faldet, og ordrebeholdningen er steget. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving. Siden januar 2000 har indikatoren i gennemsnit ligget på minus 12.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret

Negative forventninger til ordrebeholdningen

Siden krisen i 2008-09 ses der i konjunkturbarometerundersøgelsen en vedholdende vurdering af ordrebeholdningen som ikke tilstrækkelig. Virksomhederne, der angiver denne vurdering, har dog ikke nødvendigvis haft et fald i omsætningen. I sidste måneds Nyt fra Danmarks Statistik 2015:369 viste en analyse af stikprøvebesvarelserne, at ud af de virksomheder, der havde svaret ikke tilstrækkelig ordrebeholdning, havde 67 pct. svaret uændret omsætning, mens 9 pct. havde svaret øget omsætning og kun 24 pct. havde svaret faldende omsætning.

Sammensat konjunkturindikator for bygge og anlæg, sæsonkorrigeret


Nettotal

 

Beskæftigelses-
forventninger

Ordre-
beholdning1

Sammensat
konjunkturindikator

2014

August

2

-20

-9

2015

Marts

-3

-30

-17

 

April

-5

-28

-17

 

Maj

-5

-26

-16

 

Juni

3

-30

-14

 

Juli

3

-29

-13

 

August

-1

-27

-14

1 Vurdering af ordrebeholdningens størrelse i forhold til det normale er opgjort ultimo foregående måned.

Mangel på specialiseret arbejdskraft

Virksomheder, der repræsenterer 13 pct. af den samlede beskæftigelse i bygge og anlæg, melder om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor. For anlægsentreprenørerne drejer det sig om 31 pct. Herefter kommer anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed med 20 pct. samt maler- og glarmestervirksomheder med 18 pct. Manglen formodes især at gælde specialiseret arbejdskraft, hvilket bl.a. underbygges af bemærkninger på spørgeskemaerne. Det kan fx bemærkes, at ledigheden inden for el-faget i juni kun udgjorde 2,7 pct. af de forsikrede.

Antal måneders arbejde, som ordrebøgerne rækker til, var i juni på 5,1 måneder og i juli på 4,8 måneder. I august er tallet 4,5 måneder. Her tegner anlægsentreprenørerne sig også med det højeste tal blandt brancherne, nemlig 7,8 måneders arbejde i ordrebøgerne. Herefter kommer byggeentreprenører med 6,4 måneders arbejde, og el-installatører med 4,4 måneders arbejde.

Mindre positive beskæftigelsesforventninger end i august sidste år

Der er positive forventninger til både omsætning og beskæftigelse. I ikke-sæsonkorrigerede tal ligger bygge- og anlægssektorens forventninger til de kommende tre måneders beskæftigelse på nettotallet 8 i august mod 11 i august sidste år. Murerne stikker ud med uændrede beskæftigelsesforventninger.

Forventninger til udviklingen de næste tre måneder, august-oktober 2015, ikke-sæsonkorrigeret

Omsætningsforventningerne er også mindre positive end i august sidste år

Forventninger til omsætningen ligger på 10 i august mod 19 i august sidste år. Bortset fra murere forventer alle branchegrupper stigende omsætning.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 5 mod minus 2 i august 2014. På nær anden specialiseret bygge og anlægsvirksomhed er der negative forventninger i øvrige brancher - mest negative hos anlægsentreprenørerne.

Nyt fra Danmarks Statistik

28. august 2015 - Nr. 407

Hent som PDF
Næste udgivelse: 29. september 2015

Kontakt

Kilder og metode

Nettotal er forskellen imellem procentandelene af virksomheder, der angiver positiv og negativ udvikling.

Vis hele teksten » « Minimer teksten