Skattetrykket for indtægter fra arbejde ligger på bundniveau
Ny analyse viser, at skattetrykket for arbejds- og overførselsindkomster nu ligger på det laveste niveau i de seneste 20 år - men andre indkomstskatter trækker det generelle niveau op.
15. december 2016 kl. 9:00
I dag udkommer DST-analysen Syv skattereformer senere: Skatteprovenuets udvikling og fordeling, som ser på udviklingen og fordelingen af skatteprovenuet fra 1995 og frem til 2014.
"Skattetrykket for arbejds- og overførselsindkomster har de senere år ligget under niveauet i anden halvdel af 90’erne, når man sætter dem i forhold til husholdningernes bruttoindtægter," fortæller fuldmægtig Niels Madsen, der er forfatteren bag analysen.
"Og når man ser på provenuet, der er hentet fra skatter, som kommer primært fra arbejds- og overførselsindkomster, så flugter det i 2014 med bundniveauet," tilføjer han.
Provenu fra topskatten er også aftagende
Analysen ser også på topskatten, og hvordan det er gået med udviklingen i satserne og provenuet for den omdiskuterede skat.
"Provenuet fra topskatten var stigende fra 1995 til 2008, hvor provenuet, med et niveau på 1,3 pct. af husholdningernes bruttoindtægt, var højest," fortæller Niels Madsen og fortsætter:
"Siden toppen i 2008 og frem til 2014 har provenuet været faldende, og udgør nu 0,8 pct. af husholdningernes bruttoindtægt".
I analysen fremgår det også, at antallet af danskere, der betaler topskat er blevet halveret fra 2008 til 2014.
Har du lyst til at læse analysen, kan du finde den her: www.dst.dk/analyser/28125
Har du spørgsmål til analysens og dens indhold, er du meget velkommen til at kontakte Niels Madsen på mail: nim@dst.dk eller tlf: 39 17 34 31.
Find flere DST-analyser her: www.dst.dk/analyser