Gå til sidens indhold

Hver sjette reducerer madspild ved brug af apps

It-anvendelse i befolkningen (tema) 2020 brug af grønne apps (madspild)

En sjettedel af Danmarks befolkning har mindsket madspild via fx TooGoodToGo, YourLocal, MadSkalSpises eller For Resten, ved enten at gøre et kup i form af en lykkepose hos en forhandler, eller søge information og inspiration til at bruge de madvarer, der i forvejen ligger i køleskabet. Det er i højere grad de yngre og folk i Hovedstadsområdet, som har brugt madspildsapps til at hente overskudsvarer.

Brug af madspildsapps inden for de seneste tre måneder fordelt på køn og alder. 2020Kilde: www.statistikbanken.dk/bebrit09.

Det er især personer under 55, der benytter madspildsapps

Det er især personer under 55 år, der benytter sig af apps mod madspild. Derefter falder anvendelsen stødt med alderen. Hver femte fra 16-54 år køber overskudsvarer eller får tips til at bruge sine madvarer for at minimere sit madspild. Det er dobbelt så mange sammenlignet med de 65-74-årige og fire gange så mange sammenlignet med de 75-89-årige.

Ét af FN's verdensmål er, at det globale madspild pr. person skal halveres

Bekæmpelse af madspil er et af FN's verdensmål. Ifølge det mål skal det globale madspild på detail- og forbrugerniveau pr. indbygger halveres inden 2030, og fødevaretab i produktions- og forsyningskæder, herunder tab af afgrøder efter høst, skal reduceres. Delmålet hører under verdensmålet Ansvarlig forbrug og produktion, der bl.a. sætter fokus på forbrugeres og producenters udvinding af ressourcer og bæredygtighed. Forbrugerne kan bidrage til at reducere madspild ved at købe mad, der ikke er blevet solgt i forretningen inden lukketid eller ved at bruge sine rester i køleskabet, så maden ikke ryger i skraldespanden.

715.000 ton mad spildes årligt i Danmark

Alt i alt løber det samlede madspild op i ca. 715.000 ton årligt i Danmark. se Miljøstyrelsens rapport fra 2017. Frugt og grønt udgør den største varegruppe, som smides ud, efterfulgt af kød, brød og kager. Forbrugerne står for størstedelen af det danske madspild, idet 36 pct. af det samlede madspild ryger i skraldespandene i private hjem. Næstmest madspild (23 pct.) står detailhandlen for. Fødevarer-butikkerne smider hvert år ca. 163.000 ton mad ud, ifølge Miljøstyrelsen.

24 pct. enlige med børn har brugt app mod madspild

En fjerdedel af de enlige forældre har brugt en app mod madspild. Ved brug af de forskellige apps er der typisk også penge at spare. Det kan være en fordel, hvis man er eneforsørger med mindre økonomisk råderum. En sjettedel blandt forældrepar med børn har brugt en app. Der er hhv. 15 pct. og 13 pct. blandt de enlige og par uden børn, som har brugt apps til at få overskydende mad.

Brug af madspildsapps inden for de seneste tre måneder fordelt på familietype. 2020Kilde: Særkørsel på tal til Årspublikationen It-anvendelse i befolkningen 2020, som udkommer i efteråret 2020.

Hovedstaden er den region, hvor flest har benyttet apps mod madspild

I forhold til udbredelsen af madspilds-apps i de forskellige regioner, er der flest borgere fra Region Hovedstaden, som har brugt TooGoodToGo, YourLocal o.l. Her svarer hver femte, at de har brugt apps for at bekæmpe madspild. I Region Syddanmark svarer en sjettedel, at de har brugt apps til at købe overskydende mad. Madspildsapps er mindst udbredt i regionerne Sjælland og Nordjylland.  

Brug af madspildsapps inden for de seneste tre måneder fordelt på region. 2020Kilde: www.statistikbanken.dk/bebrit09 og særkørsel på tal til Årspublikationen It-anvendelse i befolkningen 2020, som udkommer i efteråret 2020.

Andre grønne apps til at tjekke produkters miljøvenlighed

Ud over madspildsapps, er der også andre grønne tjenester, der kan hjælpe én med at leve mere miljørigtigt; fx kemiluppen, Co2Food, GoGreen eller Tjek Kemien. Det er lidt under hver tiende, der har anvendt denne type apps til at tjekke enten sit forbrugs aftryk på miljøet, skadelige stoffer eller sit Co2-aftryk.

Brugere af grønne apps bidrager i højere grad med genbrugsvarer

Borgere, som benytter sig af grønne apps, har i langt højere grad solgt varer eller tjenester på fx dba.dk, ebay eller netaktioner. Blandt andelen af borgere, der ikke benytter sig af grønne apps, svarer 25 pct., at de har solgt varer eller tjenester på nettet, mens 42 pct. af personer, der benytter sig af grønne apps, har solgt varer eller tjenester online inden for de seneste tre måneder. Der er i alt tre ud af ti mellem 16 og 89 år, som har solgt varer eller tjenester online i 2020.  

Nyt fra Danmarks Statistik

5. august 2020 - Nr. 291

Hent som PDF
Næste udgivelse: 27. august 2020

Kontakt

Kilder og metode

Undersøgelsen er baseret på resultaterne fra ca. 5.500 gennemførte interview i marts-maj i året, blandt et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 16-89 år. Stikprøven er dannet ved simpel tilfældig udvælgelse fra cpr-registret.

Internetbrugere er defineret som de personer, der har svaret ja til at bruge internet i de seneste tre måneder, i det seneste år eller for mere end et år siden.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation