Gå til sidens indhold

Betalingsbalancens finansielle poster

Er der underskud eller overskud på betalingsbalancens finansielle poster? Betalingsbalancens finansielle poster viser, hvordan overskuddet på betalingsbalancens løbende poster og kapitaloverførsler placeres i finansielle aktiver i udlandet. Ved et underskud på betalingsbalancens løbende poster viser de finansielle poster, hvordan underskuddet finansieres.

Hvad betyder...?

Ved et finansielt aktiv forstås et af følgende aktiver: kontantmidler - en kontraktlig ret til at modtage kontantmidler eller et andet finansielt aktiv fra en anden part - en kontraktlig ret til at udveksle finansielle instrumenter med en anden part på betingelser, der er potentielt gunstige, eller - et ejerandelsinstrument hos en anden part.

Er en kontraktlig forpligtelse til at -levere kontantmidler eller et andet finansielt aktiv til en anden part, eller -udveksle finansielle instrumenter med en anden part på betingelser, der er potentielt ugunstige

Betalingsbalancen er en samlet opgørelse af Danmarks transaktioner med udlandet og opdeles i løbende poster, kapital konto og finansielle poster.

De løbende poster udgøres af transaktioner med varer og tjenester, aflønning af arbejdskraft og afkast af kapital (formueindkomst som fx renter og udbytter) samt løbende overførsler, fx bistand til udviklingslande.

Kapitalkonto omfatter nogle særlige transaktioner af engangskarakter. En hovedgruppe er afhændelse og erhvervelse af rettigheder til ikke-producerede og ikke-finansielle aktiver (fx varemærker). En anden hovedgruppe er kapitaloverførsler, som fx kan være tilskud til investeringer i forbindelse med udviklingsbistand.

De finansielle poster viser transaktioner, som ændrer de finansielle aktiver og passiver over for udlandet. De viser hvilke typer af finansielle aktiver et overskud (underskud) på de løbende poster placeres i (finansieres af), fx aktier, investeringsforeningsbeviser, obligationer og lån og indskud.

Værdipapirhandel mellem Danmark og udlandet, såsom køb og salg af aktier, obligationer og investeringsbeviser på tværs af Danmarks grænser. Investoren har ikke væsentlig indflydelse på beslutningerne i den virksomhed, der investeres i.

Udvalgt statistik om Betalingsbalancens finansielle poster

Vi har udvalgt populær statistik om emnet Betalingsbalancens finansielle poster på denne side. Du kan finde flere tal og lave dine egne tabeludtræk i Statistikbanken.

Danmarks Nationalbanks logo

Danmarks Nationalbank producerer og udgiver statistikken 'Betalingsbalancens finansielle poster'. Danmarks Statistik stiller data til rådighed for brugerne på denne emneside og i Statistikbanken.

Udvikling i betalingsbalancens finansielle poster

Her kan du se udviklingen i betalingsbalancens finansielle poster og følge med i, om Danmark har haft nettoudstrømning (positive værdier) og/eller nettoindstrømning (negative værdier).

 
Kilder: Læs mere om kilder, metode og kvalitet i 'Betalingsbalancens finansielle poster' hos Nationalbanken

Betalingsbalancens finansielle poster

Her kan du se nettoudstrømning (positive værdier) og/eller nettoindstrømning (negative værdier) på betalingsbalancens finansielle poster fordelt på instrumenter.

Kilder: Læs mere om kilder, metode og kvalitet i 'Betalingsbalancens finansielle poster' hos Nationalbanken

Om statistikken - dokumentation, kilder og metode

Få overblik over statistikkens indhold, formål og kvalitet. Her kan du bl.a. få svar på, hvilke kilder statistikken bygger på, hvad den indeholder, og hvor ofte den udkommer.

Læs mere i statistikdokumentationerne:

Brug for flere tal om Betalingsbalancens finansielle poster?

Du kan selv søge videre i Statistikbanken. Find mere detaljerede tal, fx fordeling på lande og sektorer.

Kontaktperson for denne statistik

Danmarks Nationalbank, Thomas Christensen
+45 33 63 62 73