Animalsk produktion
Hvor mange husdyr, fx kvæg og svin, bliver slagtet i Danmark, og hvor mange bliver eksporteret levende? Hvor stor er produktionen af kød og mejeriprodukter, herunder økologisk mælk og æg? Her finder du statistikken om animalsk produktion i Danmark.
Seneste nyhed om Animalsk produktion
Udvalgt statistik om Animalsk produktion
Slagtninger og produktion af svin
Det statistiske grundmateriale er modtaget fra en række forskellige kilder, herunder bl.a. offentlige administrative og kontrollerende institutioner under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri , erhvervs- og brancheorganisationer bl.a. Landbrug & Fødevarer samt visse enkeltvirksomheder.
Oplysninger om udenrigshandel trækkes fra Danmarks Statistiks udenrigshandelsstatistik samt der modtages register oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde vedr. eksport af levende svin, kvæg og fjerkræ.
For yderlig information om den konkrete anvendelse af de enkelte kilder er beskrevet under pkt. 3.5 databehandling.
Produktion af kvæg
Det statistiske grundmateriale er modtaget fra en række forskellige kilder, herunder bl.a. offentlige administrative og kontrollerende institutioner under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri , erhvervs- og brancheorganisationer bl.a. Landbrug & Fødevarer samt visse enkeltvirksomheder.
Oplysninger om udenrigshandel trækkes fra Danmarks Statistiks udenrigshandelsstatistik samt der modtages register oplysninger fra landbrugets afgiftsfonde vedr. eksport af levende svin, kvæg og fjerkræ.
For yderlig information om den konkrete anvendelse af de enkelte kilder er beskrevet under pkt. 3.5 databehandling.
Produktionen af æg i Danmark
Data om æg indvejet på ægpakkerier kom indtil 2022 fra et administrativt register i Miljø- og Fødevareministeriet med oplysninger om ægomsætningen på pakkerierne. Fra 2023 indsamles data af Danmarks Statistik.
Alle ægpakkerier var indtil 2022 forpligtet til at indberette til Fødevarestyrelsen. Formålet var, at alle registrerede pakkerier skal betale en afgift, som anvendes til finansiering af kontrol, herunder tilsyn, autorisation, registrering, godkendelse, anmeldelse, attestering og undersøgelse af æggene.
Data om rugeæg kommer fra Fjerkræafgiftfonden, hvor rugerierne er forpligtet til at indberette data. Formålet er, at alle registrerede rugerier skal betale en afgift, som anvendes til blandt andet finansiering af kontrol, herunder tilsyn, autorisation, registrering, godkendelse mv.
Mælkeproduktion
Figuren viser udviklingen i den mængde mælk, der bliver indvejet på mejerierne og heraf den økologiske mælk. 'Mælk ab landmand' er en betegnelse for den mælk, der forlader gården og efterfølgende indvejes på mejeriet.
Data om mælk og mejeriprodukter kommer fra administrative registre. Det primære administrative register tilhører Mejeriforeningen, som på baggrund af bl.a. bogføringsbekendtgørelsen indsamler oplysninger fra de enkelte mejerier. Sekundære kilder er kvægregistret, som ejes af SEGES Landbrug & Fødevarer og tællingen over Kvægbestanden
Produktion af mejeriprodukter
Data om mælk og mejeriprodukter kommer fra administrative registre. Det primære administrative register tilhører Mejeriforeningen, som på baggrund af bl.a. bogføringsbekendtgørelsen indsamler oplysninger fra de enkelte mejerier. Sekundære kilder er kvægregistret, som ejes af SEGES Landbrug & Fødevarer og tællingen over Kvægbestanden
Om statistikken - dokumentation, kilder og metode
Læs mere i statistikdokumentationerne:
Statistikken belyser størrelsen af produktionen af animalske landbrugsprodukter i Danmark. Statistikken anvendes til at følge pris- og mængdeudviklingen, samt den samlede værdi i den animalske produktion. Statistikkerne om animalske landbrugsprodukter har en lang historie og siden 1900 er det muligt at sammenligne tidsserier for hovedtallene, men fra 1945 har der været fyldestgørende statistik på området. Indsamlingen af data til denne statistik er ikke blevet påvirket af COVID-19.
Formålet med statistikken Mælk og mejeriprodukter er at belyse størrelsen og værdien af den danske mælkeproduktion, samt mælkens anvendelse til mejeriprodukter. Statistikken har en lang historie og det er muligt at sammenligne tidsserier for hovedtallene siden 1900-tallet. Statistikken er i sin nuværende form sammenlignelig fra 1990 og frem.
Formålet med statistikken over slagtedyr og kødproduktion er at belyse størrelsen og værdien af produktionen af slagtedyr og kød. Statistikken anvendes bl.a. til at følge den danske produktion af slagtedyr og kød på slagterierne. Statistikken er udarbejdet siden 1900-tallet, hvor det er muligt at sammenligne tidsserier for hovedtallene. Der er sket en forbedring af statistikken i 1920-1930 og siden 2. verdenskrig har der været en fyldestgørende statistik på området. Statistikken er i sin nuværende form sammenlignelig fra 1990 og frem for årstallene, og fra 1995 og frem for månedstallene.
Formålet med statistikken over ægproduktion er, at belyse mængden og værdien af den danske ægproduktion. Statistikken om æg har en lang historik, og går tilbage til 1900-tallet. Siden 1955 er statistikken udarbejdet på samme grundlag, som anvendes i dag. Statistikken har fra 1996 underopdelt produktionen af konsumæg til ægpakkerierne i produktionsformerne: Buræg, frilandsæg, skrabeæg og økologiske æg.
Brug for flere tal om Animalsk produktion?
I disse publikationer finder du tal, der går længere tilbage i historien (før 1990): Landbrug