Producentprisindeks for tjenester
Kontaktinfo
Priser og ForbrugNicklas Milton Elversøe
61 15 35 98
Hent statistikdokumentation som pdf
Producentprisindeks for tjenester 2024
-
Producentprisindeks for tjenester 2023
-
Producentprisindeks for tjenester 2021
-
Producentprisindeks for tjenester 2020
-
Producentprisindeks for tjenester 2019
-
Producentprisindeks for tjenester 2018
-
Producentprisindeks for tjenester 2017
-
Producentprisindeks for tjenester 2016
-
Producentprisindeks for tjenester 2015
-
Producentprisindeks for tjenester 2014
Statistikken belyser prisudviklingen på tjenester i første omsætningsled, dvs. producenternes salgspriser til andre producenter (business to business), ekskl. moms. Statistikken er udarbejdet siden 2006 og anvendes bl.a. til kontraktregulering i erhvervslivet og anvendes i Danmarks nationalregnskab til beregning af faste priser.
Indhold
Producentprisindeks for tjenester er en kvartalsvis opgørelse, af prisudviklingen på danskfremstillede tjenester, i første omsætningsled (business to business), dvs. typisk salg fra producent til erhvervsdrivende, til hjemmemarkedet og eksport. Statistikken indeholder en række tjenesteprisindeks fordelt efter brancher, fx prisindeks for transporttjenester, konsulentydelser og rengøring mv.
Statistisk behandling
Der indsamles kvartalsvist ca. 2.300 priser fra udvalgte virksomheder i Danmark, til beregning af indeks. Priserne indsamles via en digital indberetningsblanket. Priserne valideres automatisk i forbindelse med indsamlingen og usædvanligt store prisudviklinger bliver efterfølgende kontrolleret manuelt. Prisindeksene opgøres i et hierarkisk system, hvor der først beregnes prisindeks for de mest detaljerede brancher, såkaldte basisindeks. Disse basisindeks beregnes på baggrund af en række basispriser, som geometriske Jevons gennemsnit. Efterfølgende sammenvejes de detaljerede basisindeks til aggregerede prisindeks, såkaldte delindeks. Her beregnes indeksene som aritmetiske Laspeyres gennemsnit.
Læs mere om statistisk behandling
Relevans
Producentprisindeks for tjenester fungerer som deflator, økonomisk nøgletal og konjunkturindikator, der anvendes i forbindelse med vurdering af den samfundsøkonomiske udvikling. De primære brugere af statistikken er det danske nationalregnskab, som anvender indekset som deflator i deres fastprisberegninger. Derudover anvendes det af offentlige og private beslutningstagere til bl.a. kontraktregulering
Præcision og pålidelighed
De priser som dækkes af dataindsamlingen til indekset dækker ca. 70 procent af den samlede omsætning inden for de udvalgte tjenester. Vægtgrundlaget dækker ligeledes hoveddelen af al handel i første omsætningsled, inden for statistikkens afgrænsning, og der er konstant monitorering af kvaliteten i stikprøven. Stikprøven udtrækkes ikke simpelt tilfældigt, hvorfor der ikke gives et mål for stikprøveusikkerheden.
Der offentliggøres kun endelige tal.
Generelt vurderes Producentprisindeks for tjenester ikke at have en øget usikkerhed som følge af COVID-19, idet dataindsamlingen og dermed bortfaldet har været stort set uændret som følge af krisen. Men en enkelt branche har været ramt, som du kan læse mere om under 5.3 Anden usikkerhed.
Læs mere om præcision og pålidelighed
Aktualitet og punktlighed
Statistikken offentliggøres kvartalsvist, ca. 1,5 måned efter referenceperiodens afslutning, så vidt muligt den 15. i måneden, eller den første arbejdsdag herefter. Statistikken offentliggøres uden forsinkelser i forhold til planlagte udgivelsestider.
Læs mere om aktualitet og punktlighed
Sammenlignelighed
Producentprisindeks for tjenester for udvalgte brancher, kan findes som tidsserier fra 2006 til i dag. Statistikken følger internationale standarder og kan derfor sammenlignes med lignende statistikker fra andre europæiske lande.
Tilgængelighed
Statistikken offentliggøres i Statistikbanken under emnet Producentprisindeks for tjenester. Se mere på statistikkens emneside.