Indhold
Kontaktinfo
Priser og Forbrug, Økonomisk StatistikMartin Sædholm Nielsen
24 49 72 81
Hent som PDF
Statistikken er en kvartalsvis opgørelse af huslejeudviklingen og indeholder oplysninger om huslejeudviklingen før og efter boligstøtte. Til brug for forbrugerprisindekset måles den gennemsnitlige huslejestigning før boligstøtte. Til brug for nettoprisindekset måles den gennemsnitlige huslejestigning efter boligstøtte.
Indholdsbeskrivelse
Huslejeundersøgelsen anvendes til beregning af delindeks for huslejeudviklingen i forbruger- og nettoprisindekset samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP). Huslejeudviklingen anvendes som indikator for prisudviklingen på lejeboliger og til regulering af huslejekontrakter. Til brug for forbrugerprisindekset måles den gennemsnitlige huslejestigning før boligstøtte. Til brug for nettoprisindekset måles den gennemsnitlige huslejestigning efter boligstøtte, idet der foretages et fradrag for udbetalt boligstøtte.
Huslejeundersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af privatejede og almene lejeboliger, der er udlejet til private husholdninger, samt andelsboliger. Huslejeudviklingen for de almene lejeboliger er baseret på administrative data fra Landsbyggefonden og dækker således hele populationen af almene lejeboliger. Privatejede lejeboliger er dækket af en stikprøve på ca. 110.000 (dog kun ca. 85.000 for 1. kvartal 2022) boliger ud af en population på ca. 500.000 privatejede lejeboliger. Udviklingen af boligafgifter i andelsboliger er dækket med en årlig stikprøve på ca. 600 andelsboliger.
Almene lejeboliger og private lejeboliger udgør hver især ca. knap halvdelen af det samlede lejeboligmarked mens andelsboliger udgør ca. 10 procent.
Den årlige udvikling i huslejen beregnes på grundlag af forholdet mellem de gennemsnitlige huslejer i januar, april, juli eller oktober måned aktuelt år og den tilsvarende måned foregående år for de boliger, hvor der er registreret en husleje i begge perioder. Huslejeudviklingen efter boligstøtte opgøres på samme måde, idet der foretages et fradrag for udbetalt boligstøtte.
Grupperinger og klassifikationer
Ingen.
Indgår i forbruger- og nettoprisindekset samt det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) i gruppen 04.1-2 "Husleje" opdelt efter ECOICOP (European Classification of Individual Consumption According to Purpose).
Sektordækning
Udlejningssektoren.
Begreber og definitioner
Indeks for huslejeudviklingen: Forklaringer på begreber, der er relevante i forbindelse med indeks, kan findes i dokumentationen på følgende link: Indeksberegninger.
Lejebolig: Populationen omfatter udlejede lejligheder, udlejede huse samt andelslejligheder. Der spørges om huslejen for en bestemt bolig.
Enheder
Lejeboliger udlejet til husholdninger samt andelsboliger (boligafgifter herfra).
Population
Alle boliger, der er udlejet til private husholdninger i Danmark samt andelsboliger.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
2000-
Basisperiode
2015=100
Måleenhed
Indeksværdier og procentændringer.
Referencetid
Huslejerne måles ultimo januar, april, juli samt oktober måned og prisudviklingen måles mellem de pågældende måneder.
Hyppighed
Kvartalsvis.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Bekendtgørelse af lov om Danmarks Statistik § 8 og Bekendtgørelse af lov om beregning af et nettoprisindeks.
Der er ingen EU-forordninger, der direkte dækker huslejeundersøgelsen, men krav fra en række EU-forordninger, der vedrører det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks (HICP) implementeres også i huslejeundersøgelsen.
Indberetningsbyrde
Respondentbyrden er beregnet til 190 timer eller 0,05 mio.kr.
Øvrige oplysninger
Der foreligger ingen øvrige oplysninger.