Indhold
Kontaktinfo
Forskning, Teknologi og Kultur, Erhvervsstatistisk afdelingChristian Törnfelt
21 63 60 20
Hent som PDF
Statistikken er en årlig opgørelse af salget af indspillet musik og rettigheder, samt antallet af registrerede musikværker og autorer med registrerede musikværker. Statistikken offentliggøres i Nyt fra Danmarks Statistik og i statistikbanken. Salget er opdelt på distributionsform, nationalitet (Danmark/Udland), type af rettighedsejere, geografi og personlige rettighedsejeres køn og alder. Rettighedsejere der repræsenteres ved fx et forlag indgår ikke i den køns- og aldersopdelte del af statistikken. Antallet af musikværker er opdelt på antallet musikværker i alt og nye registrerede musikværker årligt. Antallet af autorer med nye registrerede musikværker er opdelt efter køn og alder.
Indholdsbeskrivelse
Statistikken om handel med musikrettigheder og –værker omfatter to typer økonomisk aktivitet:
- Salg af musik
- Rettighedsbetalinger ved offentlig afspilning og mangfoldiggørelse
Salg af musik opgøres som musikselskabernes samlede omsætning ved fysisk salg, digitale downloads og streaming.
Rettighedsbetalinger består dels af betalinger til den skabende kunstner, dvs. komponisten eller forfatteren for ophavsrettigheder. Dels af betalinger til den udøvende kunstner for rettigheder i forbindelse med fremførelsen. Desuden modtager lydproducenterne, pladeselskaber og andre, der forestår indspilningerne af de lydoptagelser der udgives, også betaling. Rettighederne til et musikværk er som hovedregel gældende i 70 år fra rettighedshaverens dødsdag. I den periode tilgår betaling rettighedshaverens arvinger. Der sondres i statistikken ikke mellem de forskellige typer rettigheder.
Antallet musikværker svarer til antallet af unikke musikværker, der er blevet registreret. Antallet af autorer (komponister/sangskrivere) svarer til antallet af unikke personer, med et dansk cpr.nr, der har været med til at komponere eller skrive de registrerede musikværker.
Grupperinger og klassifikationer
Statistikken anvender følgende grupperinger:
- Distributionsform: Fysiske medier, streaming og download
- Nationalitet: Dansk og udenlandsk
- Branche: Brancheinddelingen sker på DB07-grupperinger
- Område: Fordelt efter landsdelene Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark, Midtjylland, Nordjylland samt udland. Inddeling på regioner anvendes også.
- Type af rettighedsejere: Autor, forlag, søsterselskab og arving
- Køn og alder anvendes desuden som grupperinger.
Sektordækning
Ikke relevant for denne statistik.
Begreber og definitioner
Musikrettigheder: Komponister, sangskrivere og udøvende kunstnere modtager rettighedsbetaling hver gang deres musikværk afspilles offentligt. Der skal også betales for komponist- og sangskriverrettigheder, når musikken indspilles på cd'er, bånd, film, video og andre lydbærende medier. Endelig er der rettigheder forbundet med kopiering af noder og salg af blanke medier, der efterfølgende kan anvendes til kopiering.
Musikværk: En musikalsk komposition beskyttet af ophavsretsloven.
Enheder
Statistikkens enhed er musikværker, der er beskyttet af ophavsretsloven.
Population
Statistikkens population er musikværker skabt af komponister, hjemmehørende i Danmark, samt musikværker, der sælges i Danmark, uanset om komponisten er hjemmehørende i Danmark.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
Statistikken dækker perioden 2008 og frem.
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Økonomiske oplysninger angives i kroner. Antallet musikværker angives i antallet af 1000 værker, og antallet af autorer er afrundet til det nærmeste 10-tal.
Referencetid
Statistikken omfatter perioden 1. januar til 31. december.
Hyppighed
Årlig.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Undersøgelsen er frivillig og er baseret på leverancer efter aftale med IFPI, Koda og Gramex der leverer data årlig.
Indberetningsbyrde
Statistikken er baseret på frivillige aftaler med dataleverandørerne. Der er ikke opgjort en indberetningsbyrde forbundet med statistikken.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger finder du på emnesiden. Du er velkommen til at henvende dig til Danmarks Statistik, hvis du er interesseret i yderligere oplysninger.