Tilgængelighed
Kontaktinfo
Befolkning og Uddannelse, PersonstatistikJørn Korsbø Petersen
20 11 68 64
Hent som PDF
Statistikken udgives i Nyt fra Danmarks Statistik. I Statistikbanken offentliggøres tallene under emnet Folketal. Derudover indgår tallene i Statistisk Årbog.
Udgivelseskalender
Udgivelsestidspunktet fremgår af udgivelseskalenderen. Datoen bekræftes i ugerne forinden.
Udgivelseskalender - adgang
Udgivelseskalenderen kan findes på følgende link: Udgivelseskalender.
Udgivelsespolitik - brugeroplysning
Statistikker offentliggøres altid kl. 08:00 på dagen, der er annonceret i udgivelseskalender. Ingen uden for Danmarks Statistik ser statistikken før offentliggørelsestidspunktet.
NYT/Pressemeddelelse
Statistikken udgives i Nyt fra Danmarks Statistik.
Publikationer
Byopgørelsen indgår i Statistisk Årbog.
Statistikbanken
Statistikken offentliggøres i Statistikbanken under emnet Folketal i følgende tabeller:
- BY1: Folketal 1. januar efter by og landdistrikter, alder, køn og tid
- BY2: Folketal 1. januar efter by og landdistrikter, bystørrelse, alder, køn og tid
- BY3: Folketal 1. januar efter by og landdistrikter, befolkningstæthed, areal, alder, køn og tid
- BY4: Husstande 1. januar efter by og landdistrikter, husstandstype, antal børn og tid
Adgang til mikrodata
Forskere og andre analytikere fra autoriserede forskningsinstitutioner, kan få adgang til statistikkens mikrodata gennem Danmarks Statistiks Forskerordning. Datamaterialet ligger lagret på adresseniveau og kan bruges sammen med andre oplysninger på adresseniveau, fx husstande.
Anden tilgængelighed
Opgaver om befolkningen i byerne herunder efter bystørrelse og placering kan fremstilles af DST Consulting ligesom forskningsservice stiller afidentificerede befolkningsdata på mikroniveau til rådighed for forskere.
Diskretioneringspolitik
Der videregives ikke oplysninger om enkeltpersoner. Det betyder, at navn, personnummer eller andre oplysninger, som muliggør direkte identifikation diskretioneres. Offentliggørelser med forekomst af en i tabelcellen må ikke kunne give ny viden om enkeltpersonens forhold. Se Danmarks Statistik's fortrolighedspolitik
Diskretionering og databehandling
Der foretages ingen diskretionering. Se Danmarks Statistiks datafortrolighedspolitik.
Der videregives ikke oplysninger om enkeltpersoner. Det betyder, at navn, personnummer eller andre oplysninger, som muliggør direkte identifikation diskretioneres. Offentliggørelser med forekomst af en i tabelcellen må ikke kunne give ny viden om enkeltpersonens forhold.
Reference til metodedokumenter
Hvornår er en by en by og hvornår ikke?
SDFE (tidligere betegnelse Geodatastyrelsen og KMS) har, som Danmarks infrastrukturvirksomhed ansvaret for udarbejdelsen af kortdata og for klassifikation af det danske landskab. Siden 1. januar 2006 har Geodatastyrelsen leveret omkransningen af byer til Danmarks Statistik. En bebyggelsespolygon dækker over både by og sommerhusbebyggelse og er et udtryk for yderkanten af afgrænsningen mellem en sammenhængende bebyggelse og landområdet baseret på SDFE's grunddata. Grønne områder, idrætspladser og industri kan indgå i bebyggelsen.
At bebyggelsen er sammenhængende vil som hovedregel sige, at afstanden mellem husene ikke overstiger 200 meter, medmindre afbrydelsen skyldes offentlige anlæg, kirkegårde o.l. Danmarks Statistik bruger disse polygoner, der markerer grænserne for en bys udbredelse og samtidig definerer, hvilke adresser der er hjemmehørende i byerne, og hvilke der ligger udenfor. Ved at bruge et adresseregister med tilknyttede koordinater kan alle adresser inden for en given polygon identificeres. Fra CPR hentes oplysninger om antallet af personer på de enkelte adresser. Antallet af indbyggere i et byområde kan på den måde opgøres. Danmarks Statistik udgiver efterfølgende en byopgørelse, hvor kravet er, at indbyggerantallet er over 200 indbyggere. Kommer en by under 200 indbyggere har det derfor ingen betydning i SDFE (tidligere betegnelse Geodatastyrelsen og tidligerte Kort & Matrikelstyrelsens opfattelse af at det stadig er en by. SDFE knytter normalt et stednavn til bypolygonen og har et omfattende stednavneregister, hvis indhold er indsamlet i "marken". Med jævne mellemrum bliver indholdet af stednavneregistret konfereret med den lokale kommune.
Dokumentation af kvalitetssikring
Resultater fra vurdering af beskrivelse af produkter og udvalgte processer foreligger i detaljeret form for hver statistik samt summarisk i rapporter til arbejdsgruppen for kvalitet.