Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur, Erhvervsstatistisk afdeling.
Henrik Huusom

hhu@dst.dk

Hent som PDF

Brug af brænde og anden biomasse til opvarmning i boliger og fritidshuse

Statistikken opgør antallet af boliger og fritidshuse, som helt eller delvist opvarmes af brændeovne mv. samt hvor stor en andel disse boliger udgør af den samlede boligmasse. Desuden opgøres det samlede forbrug af brænde mv. svarende til året 2023. Resultaterne præsenteres som totaler og fordelt efter geografi, primære varmekilder, brændeovnstyper samt boligtyper.

Indholdsbeskrivelse

Datagrundlaget for statistikken er en stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse. Statistikken opgør antallet af boliger og fritidshuse i Danmark, som helt eller delvist opvarmes af brændeovne mv. samt hvor stor en andel disse boliger udgør af den samlede boligmasse. Statistikken omfatter private boliger og fritidshuse, og således ikke virksomheder og deres brug af brænde eller anden biomasse til opvarmning. Det samlede forbrug af brænde mv. opgjort i Giga-joule svarende til året 2023 beregnes og resultaterne præsenteres som totaler og desuden fordelt efter geografi, primære varmekilder, brændeovnstyper samt boligtyper.

Grupperinger og klassifikationer

Geografi: Enkelte resultater fordeles efter geografi, dvs. kommuner eller regioner.

Boligtyper: I statistikken skelnes mellem følgende boligtyper: - Enfamiliehuse (omfatter følgende BBR-anvendelseskoder: 1040099 Parcel-, enfamilieshus, 1040084 Stuehus til landbrugs-ejendom, 1040089 Række-, kæde- eller dobbelthus, 1040097 Anden enhed til helårsbeboelse). - Etageboliger (omfatter følgende BBR-anvendelseskode: 1040100 Etageboligbebyggelse) - Fritidshuse (omfatter følgende BBR-anvendelseskoder: 1040090 Sommerhus, 1040092 Kolonihavehus)

For enfamilieshusene er der i udvælgelsen af stikprøven skelnet mellem om bygningens primære varmeinstallation iflg. BBR er fjernvarme (1000363 Fjernvarme/blokvarme) eller ej.

For fritidshusene differentieres mellem om der er tilmeldt beboere eller ej iflg. CPR-registeret, for at skelne mellem fritidshuse med eller uden helårsbeboelse.

Sektordækning

Statistikken vedrører udelukkende private husstandes anvendelse af brænde og anden biomasse til opvarmningsbrug. Hvor evt. erhvervsvirksomhed ligger sammen med boligen, vil opvarmningen også ofte dække dette formål.

Begreber og definitioner

Brændeovne, mv.: Brændeovne er i private boliger og fritidshuse primære (hoved-) eller sekundære varmekilder, der som hovedregel anvender brænde til rumopvarmning samt evt. varmt brugsvand. Brændeovne mv. omfatter typerne - Brændeovn, åben pejs eller pejseindsats: Brændeovnen står frit i stuen uden tilslutninger til husets øvrige opvarmningssystem. Kun i få tilfælde er der en indbygget vandtank, der er tilsluttet opvarmningssystemet i huset. Pejsen er ofte indbygget i en væg og virker i princippet som brændeovnen. Pejs med indsats kategoriseres som brændeovn. - Masseovn: Kan være hovedvarmekilde i et hus og virker som en brændeovn, hvor varmen optages i murværket og langsomt afgives til rummet i løbet af dagen. - Brændekedel: Hovedvarmekilde som står i fyrrummet og opvarmer vandet i husets radiatorer og det varme brugsvand til bad og køkken.

Træpilleovne, mv.: Træpilleovne mv. er i private boliger og fritidshuse primære (hoved-) eller sekundære varmekilder, der som hovedregel anvender træpiller til rumopvarmning samt evt. varmt brugsvand. Træpilleovne mv. omfatter typerne:

  • Træpillefyr: Som regel hovedopvarmningskilde, der anvender træpiller til rumopvarmning samt varmt brugsvand.

  • Træpilleovne: Ofte supplerende varmekilde, der bruger træpiller til rumopvarmning.

I praksis anvendes de to betegnelser ofte synonymt.

Enheder

Boliger og ubeboede fritidshuse.

Population

Boliger og ubeboede fritidshuse med brug af brænde og anden biomasse til opvarmning.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

Statistikken dækker året 2023, men der findes tilsvarende undersøgelser for 2021 og før, se Energistyrelsens hjemmeside.

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Resultaterne opgøres på antal boliger med brændeovn mv. samt disses andel af det samlede antal boliger, og samlet forbrug af brænde opgjort i Giga-joule (GJ) eller Tera-joule (TJ). Statistikken kan på sigt udvides til også at omfatte træpilleovne mv. samt halm- og flisfyr. Ved dataindsamlingen spørges til forbrug i rummeter, brændetårne, sække eller vægt, afhængig af brændselstype.

Referencetid

Dataindsamlingen vedrører respondenternes brug af brænde mv. i fyringssæsonen 2023/2024, dvs. fra 1.6.2023 til 31.5.2024. Resultaterne for brændeforbrug er omregnet til kalenderåret 2023 ved justering med forholdet mellem antallet graddage i fyringssæsonen 2023/2024 og kalenderåret 2023.

Hyppighed

Statistikken udarbejdes hvert andet år.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Deltagelse i undersøgelsen er frivillig og kræver derfor ikke indsamlingshjemmel.

Indberetningsbyrde

Indberetningsbyrden er ikke beregnet for denne statistik, da deltagelse i undersøgelsen er frivillig.

Øvrige oplysninger

For øvrige oplysninger henvises til statistikkens emneside.