Justeringer i input-output systemet

Top  Previous  Next

Input-output (I-O) systemet har især til opgave at sikre to sammenhænge. Efterspørgslen (anvendelsen) kobles sammen med produktion (tilgangen) og anvendelsespriserne skal kobles til produktionspriserne. Justeringer i I-O systemet vil ikke påvirke hverken de samlede produktion eller samlede prisudvikling. Priserne bestemmes af omkostningerne og produktionen bestemmes af efterspørgslen. Men justeringer i I-O systemet kan påvirke fordeling og sammensætning.

 

Justeringer i I-O systemet foretages ved enten direkte at ændre eksogene koefficienter, a<i><j>, eller ved at ændre justeringsleddene til de endogene koefficienter, JDa<i><j>. Her skal brugeren være opmærksom på, at summen af ændringerne normalt bør være nul for hver søjle. Hvis f.eks. én koefficient ændres, bør enten en anden eksogen koefficient eller et justeringsled til en endogen koefficient ændres modsat med samme størrelse. Hvis ikke dette overholdes, vil et af følgende finde sted:

 

Erhverv:

Summen af koefficienterne vil efterfølgende blive tilpasset, så den stemmer med koefficienten for det samlede varekøb

Endelig anvendelse

Summen af ændringerne blive lagt i den residualbestemte koefficient i søjlen, typisk i afgiftskoefficienten.

 

Det sidste er klart det mest alvorlige: Brugeren kan uforvarende komme til at indføre f.eks. en ny afgift i faste priser. Det anbefales derfor, at ændringer i eksogene koefficienter eller I-O justeringsled beregnes samlet i en formodel, sådan at den nævnte sumrestriktion lettere kan kontrolleres.

 

Et eksempel på en mængdejustering i I-O systemet er

 

  READ lang24 ;
  TIME 2024 2036  ;
  SERIES <2024 2024>   JDaXnz_Cv = @JDaXnz_Cv - 1000/(fCv*pxnz) ;
  SIM  ;

 

Her angives at leverancen fra fremstillingsbranchen (Xnz) til anvendelsen af varige forbrugsgoder (Cv) skal være 1000 mio. kr mindre. Modellens ligninger korrigerer for den ændring og resultatet bliver at leverance i stedet kommer fra tjenesteerhvervene (Xqz).

Hvis det var meningen at leverancen skulle komme fra et andet erhverv, så kan det tilføjes

 

  READ lang24 ;
  TIME 2024 2036 ;
  SERIES <2024 2024> JDaXnz_Cv = @JDaXnz_Cv - 1000/(fCv*pxnz) ;
  SERIES <2024 2024> JDaXb_Cv = @JDaXb_Cv + 1000/(fCv*pxb) ;
  SIM <2024 2036> ;

 

I eksemplet er valget faldet på bygge- og anlægserhvervet (Xb), som nu leverer for omtrent 1000 mio. kr til det private forbrug af varige goder. I eksemplerne er der afledte effekter på indkomster, priser og efterspørgsel sådan at de beregnede effekter ikke bliver som det umiddelbart beregnede. Men ligningerne i I-O systemet sikrer konsistens, sådan at der stadig er sammenhæng mellem den samlede anvendelse og den samlede tilgang. Det betyder at den negative effekt på Xnz er lidt mere end 1000 mio.kr, den positive effekt på Xb er lidt mindre end 1000 mio.kr og der er en lille positiv effekt på Xqz.

 

Justeringer er I-O prissammenhænge er vanskeligere. Det hænger sammen med at der endnu ikke er restriktioner på justeringsmulighederne, som sikrer at priserne på anvendelserne svarer til omkostningerne. Følgende eksempel viser princippet

 

  READ lang24;
  TIME 2024 2036;
  SERIES  <2024 2024> JRpxnz_Cv  = @JRpxnz_Cv  + (1000/(fCv*pxnz)  )/aXnz_Cv;
  SERIES  <2024 2024> JRpxnz_e59 = @JRpxnz_E59 - (1000/(fE59d*pxnz))/aXnz_E59;
  SIM ;

 

Her ændres prisen på leverancerne til forbrugsgoderne på varige varer (Cv) og eksporten af industrivarer (E59). I begge tilfælde handler det om leverancer fra fremstillingsindustrien. Der ville opstå en inkonsistens uden den viste dobbeltpostering. Hvis kun det ene j-led aktiveres, fx JRpxnz_cv, vil priserne på anvendelserne overstige omkostningerne i produktionen med ca. 1000. mio.kr.