ARBSTK
Navn
ARBSTKBeskrivende navn
ArbejdsstedskodeGyldighed
Gyldig fra: 01-01-1980Gyldig til: Gælder stadig
Databrud
Inden for variabel: JaPå tværs af variable: Nej
Kvalitetssikring foretaget af
Danmarks Statistik: JaEksterne bedømmere udpeget af KOR: Ja
Generel beskrivelse
Danmarks Statistiks autoriserede arbejdsstedskode. Koden er ikke i sig selv entydig. Kun i kombination med arbejdsgivernummeret (se ARBGNR under arbejdssteder) kan det enkelte arbejdssted identificeres. Identifikationen er kun gældende for det aktuelle år og har ingen varig betydning for adskillelse af de enkelte arbejdssteder. Til dette formål anvendes arbejdsstedsnummer (se variablen ARBNR under emnegruppen beskæftigelse).Detaljeret beskrivelse
Variablen dannes ikke i IDA, men modtages fra CON (bearbejdet version af COR (Det centrale oplysningsseddel Register) inkl. arbejdssteder). I størstedelen af tilfældende stammer oplysningen om arbejdsstedskoden fra COR (CON feltet arbkod). Resten er fremkommet som et led i fejlsøgningen i Arbejdspladsprojektet. Fra og med 2006 modtages variablen fra Den Registerbaserede Arbejdsstyrkestatistiks basisregister, der anvendes til dannelse af RAS (Registerbaserede Arbejdsstyrkestatistik)og EBS (Erhvervsbeskæftigelsen). Oplysningerne hertil stammer fortsat fra COR.Arbejdsstedskoden er indeholdt i to forskellige datasæt i IDA, henholdsvis datasættet vedrørende ansættelser (IDAN) og datasættet vedrørende arbejdssteder (IDAS). Værdisættet for variablen varierer, afhængigt af hvorfra man modtager denne. I IDAN foreligger variablen på personniveau og indeholder således en arbejdsstedskode for alle ansættelser for den enkelte person. Dette betyder, at der her kan forekomme koder, der ikke forekommer for variablen i IDAS. De koder der udgør forskellen er de såkaldte "fiktive arbejdsstedskoder". Disse koder tildeles for ansættelser, der ikke kan henføres til et registreret arbejdssted og oplyses på oplysningssedlen.
Et fiktivt arbejdssted angiver, at de ansatte arbejder i nærheden af deres hjemadresse, men ikke i hjemmet, at man arbejder ud fra sin egen adresse, eller at man arbejder i hjemmet, men ikke på et registreret arbejdssted. Disse fiktive arbejdssteder indgår ikke i populationen af arbejdssteder i IDAS og vil derfor ikke forekomme, når arbejdsstedskoden hentes herfra. Fiktive arbejdsstedskoder indføres i 1991. For yderligere oplysning om fiktive arbejdssteder henvises til varedeklarationen for Erhvervsbeskæftigelsen:
http://www.dst.dk/Vejviser/dokumentation/Varedeklarationer/emnegruppe/emne.aspx?sysrid=1029
For yderligere oplysninger blandt andet om det specifikke værdisæt henvises til variablen DSKOD (arbejdsstedskode)i beskæftigelsesstatistikken (RAS) og den årlige offentliggørelse af generel erhvervsstatistik i Statistiske Efterretninger.
I IDAS udgøres værdisættet af koder fra 0001-8869 og 8900-9998.
I IDAN indgår yderligere de fiktive arbejdsstedskoder, der udgøres af følgende: 8890-8889, A001-A999, B001-B999, T001-T999, V101-V861, X101-X861, Y101-Y861 og Z001-Z999.
Arbejdsstedskode 8880-8889 har betydningen, at de ansatte arbejder i nærheden af deres hjemadresse, men ikke i hjemmet. Arbejdsstedskode 8890-8899 angiver, at man arbejder ud fra sin egen adresse. Arbejdsstedskode 9998 angiver, at man arbejder i udlandet, herunder Færøerne og Grønland.
Værdien BLANK angiver, at arbejdsgiveren kun har et tilhørende arbejdssted.
Arbejdsstedskoden udleveres som regel ikke. I stedet anvendes variablen LBNR (Arbejdsstedets løbenummer).
For en beskrivelse af datasættene i IDA se vedhæftede bilag "Oversigt over variable og datasæt i IDA (udfaset)".
Bilag
Oversigt over variabler og datasæt i IDA (udfaset)Populationer:
Arbejdssteder i IDA
Datasættet omfatter de erhvervsenheder, der i årets løb har haft lønnet personale beskæftiget, og for hvilke der er indbetalt kildeskat. Arbejdsstedet er den enkelte (lokale) erhvervsenhed, som organisatorisk, geografisk og branchemæssigt er sammenhængende. Der er tale om en "bruttopopulation" af arbejdssteder, som også omfatter arbejdssteder, der ikke har ansatte pr. ultimo november fx på grund af sæsonpræget beskæftigelse, eller fordi arbejdsstedet kun eksisterer i en del af året (dvs. at det nedlægges før, eller oprettes efter, ultimo november). Det enkelte arbejdssted defineres ved ARBGNR (arbejdsgivernummer) og ARBSTK (arbejdsstedskoden). Disse to variabler udgør tilsammen nøglen for det enkelte arbejdssted.